Djokovic jagar Grafs historiska bedrift

Novak Djokovic åker till OS i Tokyo med tre grand slam-titlar i ryggen. Men det krävs ytterligare två titlar för att återupprepa Steffi Grafs bedrift från 1988. Första hindret: OS i Tokyo.

Novak Djokovic tränar inför OS i Tokyo.

Novak Djokovic tränar inför OS i Tokyo.

Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Tennis2021-07-22 15:07

1988 var Steffi Graf ostoppbar. Tyskan sopade hem samtliga grand slam-titlar samt vann OS i Seoul, en så kallad "Golden Slam". Hon är fortfarande den enda tennisspelaren i världen att lyckas med den bedriften.

Men 33 år senare kan hon få sällskap av Novak Djokovic. Världsettan har redan vunnit Australian Open, Franska mästerskapen och Wimbledon i år.

Nu återstår US Open och OS för ett perfekt år.

– Jag känner mig redo för att prestera som bäst. Jag kunde inte önskat mig bättre förberedelser till ett OS än jag haft det här året, säger han på en presskonferens.

"Mer realistiskt"

I OS har 34-åringen möjlighet att komma ett steg närmare den historiska noteringen. Serben säger att han inte haft någon kontakt med Graf.

– Men jag har yttersta respekt och beundran för Steffi. Jag skulle vilja fråga hur hon gjorde det.

Djokovic har börjat inse att en "Golden Slam" är inom räckhåll.

– När jag tänkte på hennes ultimata prestation så tänkte jag att det finns en minimal chans att någon kan göra det igen. Men just nu känns det mer och mer realistiskt för mig. Givetvis är det ett mål och en dröm.

"Lång väg kvar"

Han lyfter däremot fram att det är viktigt att inte gå händelserna i förväg.

– Det är en väldigt lång väg kvar till den här potentiella bedriften, historiska bedriften. Jag har satt mig själv i en väldigt bra position, säger han.

Världsstjärnan tog OS-brons i Peking 2008. Men de två senaste sommarspelen har det inte blivit någon större succé för Djokovic. I London 2012 blev han besegrad av Juan Martín del Potro i bronsmatchen, och för fem år sedan i Rio de Janeiro slog samme argentinare ut Djokovic redan i första omgången.

– Jag är lättad att Juan inte är här, säger han skämtsamt.

Djokovic möter bolivianen Hugo Dellien i första omgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!