Djokovic: Principer viktigare än titlar

Världsettan fick inte chansen att bli historisk i Australian Open. Men Novak Djokovic är beredd på att missa fler grand slam-titlar för att slippa vaccinera sig mot covid-19. –Det är priset som jag är villig att betala, säger tennisstjärnan.

Novak Djokovic under träning i Melbourne, innan han blev tvungen att lämna Australien.

Novak Djokovic under träning i Melbourne, innan han blev tvungen att lämna Australien.

Foto: Mark Baker/AP/TT

Tennis2022-02-15 09:24

I en längre intervju med BBC säger serben att han inte vill bli förknippad med antivaxx-rörelsen eftersom han inte är emot vaccin.

– Jag blev vaccinerad som barn. Men jag har alltid stått bakom det fria valet vad gäller vad man stoppar i kroppen, säger han.

På grund av att han inte var vaccinerad mot coronaviruset stoppades Djokovic från att spela Australian Open, årets första grand slam-turnering, där han var titelförsvarare och hade chansen att bli den förste manlige spelaren att ta 21 grand slam-titlar. I stället vann Rafael Nadal och blev den förste till 21.

Djokovic, 34, säger att han hoppas att vaccinkravet ska tas bort så att han inte missar Franska mästerskapen och Wimbledon. Men han är beredd på att det inte blir så och säger att han hoppas kunna spela i flera år till.

– Principerna vad gäller beslut om min kropp är viktigare än titlar eller något annat. Jag försöker att vara i samklang med min kropp så mycket jag kan, säger Djokovic.

Han säger att han alltid läst på om friskvård, välmående, hälsa och nutrition och att hans beslut att inte vaccinera sig mot covid-19 delvis beror på de positiva effekter som en ändrad diet och sömnmönster fått på hans prestation.

Tennisstjärnan säger att han håller öppet för att i framtiden vaccinera sig om det kan sätta stopp för corona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!