Djokovic skrällföll – tappar förstaplatsen

123-rankade Jiri Vesely chockade Novak Djokovic och vann i Dubai. Förlusten gör att serben tappar sin plats som världsetta. Ny världsetta från och med måndag: Daniil Medvedev.

Novak Djokovic tappar förstaplatsen på världsrankningen efter förlusten mot tjecken Jiri Vesely.

Novak Djokovic tappar förstaplatsen på världsrankningen efter förlusten mot tjecken Jiri Vesely.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Tennis2022-02-24 18:32

Rekordlånga 361 veckor, så länge fick Novak Djokovic vara världsetta i tennisen. Men på måndag tar alltså ryssen Daniil Medvedev över den platsen i och med serbens förlust mot tjecken Jiri Vesely, rankad 123:a i världen, på torsdagen.

Vesely vann två raka set, 6–4, 7–6, vilket gav honom segern i ATP-turneringen i Dubai.

Segern var Veselys andra i karriären mot Djokovic, den första kom i Monte Carlo 2016.

– Jag förväntade mig inte att vinna igen. Att spela mot Djokovic… man måste fajtas för varje boll. Jag tycker jag gjorde ett fantastiskt jobb i dag, säger tjecken i segerintervjun.

Vill ta sig tillbaka

Då Medvedev tagit sig till kvartsfinal i ATP-turneringen i Mexiko var Djokovic tvungen att ta sig till semifinal i Dubai för att behålla platsen som världsetta.

Så blev det inte alltså.

Trots måndagens skifte på tronen är Djokovic fast besluten att komma tillbaka till banan så snart det är möjligt och fajtas om de största titlarna.

– Mitt mål är att fortsätta spela tennis så länge som jag verkligen känner för det. Så länge min kropp tillåter mig och så länge omständigheterna i mitt liv också tillåter mig. Självklart är jag fortfarande motiverad och jag är fortfarande förbannad när jag förlorar en match, säger han efter förlusten mot Vesely.

Tredje ryssen i topp

För Djokovics del var turneringen i Dubai den första för året då han i januari nekades spel i Australian Open, under uppmärksammade former, på grund av att han inte är vaccinerad mot covid-19.

Nyligen sade Djokovic även att han är beredd att missa fler turneringar för att slippa ta vaccinet.

26-årige Daniil Medvedev, förresten? Han blir blott tredje ryss att vara etta på tennisens världsrankning på herrsidan efter Jevgenij Kafelnikov (1999) och Marat Safin (2000–2001).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!