Djokovic tillbaka efter härvan: "Väl förberedd"

Han har lämnat visumkaoset i Australien bakom sig. På måndagen spelar tennisstjärnan Novak Djokovic sin första match för året i Dubai. –Jag är spänd inför att vara tillbaka på touren igen, säger han.

Novak Djokovic är tillbaka på tennisbanan. Arkivbild.

Novak Djokovic är tillbaka på tennisbanan. Arkivbild.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Tennis2022-02-20 20:55

De flesta känner nog till historien vid det här laget.

Novak Djokovic var tänkt att spela i Australian Open i januari – men vägrade att vaccinera sig inför grand slam-turneringen. Den 34-årige serben fick undantagstillstånd från vaccinkravet av både turneringen och delstaten Victoria.

Men när han skulle äntra landet blev han stoppad av gränspersonalen och hans visum drogs in. Enligt australiska myndigheter saknade han ett giltigt medicinskt undantagstillstånd.

Djokovic överklagade beslutet – och fick rätt. Men på begäran av Alex Hawke, minister med ansvar för bland annat migration och medborgarskap, blev världsettan utvisad från landet ändå.

Trevligt bemötande

Sedan dess har det inte blivit några matcher på ATP-touren för Djokovic. Men nu är stjärnan tillbaka.

På måndagen möter han italienaren Lorenzo Musetti, rankad 57, i Dubai. Och han är glad över bemötandet han fått från konkurrenterna så här långt.

– Jag har inte träffat jättemånga spelare, men de flesta spelarna som jag träffat har varit positiva och välkomnande. Det är trevligt förstås. Jag kan inte direkt säga att så var fallet i Australien. Det var lite konstigt. Men här är det bra än så länge, säger han.

Han medger att det tagit lite tid för honom att återhämta sig mentalt efter all uppståndelse kring Australian Open.

Händelserna i Melbourne fick honom att känna sig "ledsen" och "besviken". Men nu är han återigen motiverad att kliva ut på banan.

– Jag har spelat tennis de senaste två, tre veckorna. Jag har njutit av det. Jag älskar sporten, jag älskar att spela, så det var inte särskilt svårt för mig att plocka upp raketen igen och gå ut på banan och bara spela, säger han.

– Jag visste att jag skulle till Dubai, så jag hade något att jobba mot, ett mål. Nu när jag är här kan jag säga att jag känner mig så väl förberedd som jag kan vara, och jag är spänd inför att vara tillbaka på touren igen.

Kan tappa förstaplatsen

Djokovic har tidigare att han är beredd att missa fler turneringar för att slippa vaccinera sig mot covid-19.

Det ställer till det lite i planeringen för den 20-faldige grand slam-vinnaren.

– Jag har inte så många val just nu. Det handlar bara om var jag kan åka och spela. Jag kommer att utnyttja möjligheten att spela där möjligheten dyker upp, för att det är vad jag gör, och vad jag älskar att göra fortfarande, säger han.

Djokovic inleder på måndagen sin 361:a vecka som etta på världsrankingen. Ryssen Daniil Medvedev, som förlorade finalen i Australian Open mot Rafael Nadal, flåsar honom dock i nacken.

Redan nästa vecka kan Medvedev överta tronen, om resultaten går hans väg.

– Han förtjänar att vara nummer ett, säger Djokovic.

– Det kommer att hända till slut, om det händer den här veckan, kommer jag att vara den första att säga grattis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om