Djokovics företag tar fram covidmedicin

Tennisstjärnan Novak Djokovic vägrar att vaccinera sig mot covid-19. Däremot är han majoritetsägare i ett företag som tar fram en behandling av sjukdomen.

Novak Djokovic. Arkivbild.

Novak Djokovic. Arkivbild.

Foto: Mark Baker/AP/TT

Tennis2022-01-20 10:09

Världsettan i tennis och hans fru Jelena Djokovic äger 80 procent av det danska företaget Quantbiores.

– Sedan ett år tillbaka håller vi på att utveckla en behandling av coronaviruset, säger företagets direktör Ivan Loncarevic till den danska tidningen Berlingske.

Loncarevic säger att det de håller på att utveckla inte har något alls att göra med vaccin.

– Det är en behandling som kan blockera infektionsmekanismen mellan coronaviruset och våra celler, säger han.

Nystartat bolag

Behandlingen är ännu inte godkänd och ska genomgå kliniska tester först till sommaren.

Företaget är nytt och har ännu inga intäkter. Det är därför som man sökt uppbackning från investerare, och då bland annat fått paret Djokovic att gå in med pengar.

Det blev ett stort rabalder när Novak Djokovic nekades inresevisum till Australien för att spela i Australian Open, grand slam-turneringen i vilken han tagit nio titlar. Efter många turer fick han vända hem från Melbourne eftersom han inte var vaccinerad mot covid-19.

Ministern får rätt

En domstol i Australien har nu slagit fast att den australiske immigrationsministern Alex Hawkes beslut att neka Djokovic att spela i Australian Open var rätt, sett till hur det hade kunnat påverka opinionen mot coronavaccinen.

"Det var inte orimligt av ministern att befara att vissa antivaccinationsgruppers stöd för Djokovics ställningstagande gällande vaccin skulle kunna uppmuntra till demonstrationer och protester", uppger domstolen enligt tidningen The Guardian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!