Ellen har höga mål med sin tennis

"Jag vill bli så bra att jag kan livnära mig på tennisen"

KOLL PÅ BOLLEN. Ellen Larsson från Vimmerby är en tennistalang. I höst siktar hon på tennisgymnasium. Det har länge varit ett mål för henne. Men hon vill mycket mer än så med sin tennis. Foto: Roelof Stroetinga.

KOLL PÅ BOLLEN. Ellen Larsson från Vimmerby är en tennistalang. I höst siktar hon på tennisgymnasium. Det har länge varit ett mål för henne. Men hon vill mycket mer än så med sin tennis. Foto: Roelof Stroetinga.

Foto:

Tennis2016-02-24 12:19


Ensam är stark sägs det.

Ellen Larsson från Vimmerby vet hur det är. I flera år har hon princip varit den enda tjejen i Vimmerby TK som satsar hårt på tennisen.

I höst är det tänkt att karriären ska få ny fart. Då ska hon börja på tennisgymnasium.

Forehand, backhand, forehand, backhand. Nöta, nöta, nöta. Flera gånger i veckan - och i helgerna. Ellen Larssons liv kretsar mycket kring tennis.

Så har det varit länge.

- Jag har väl kuskat runt på tävlingar runt om i södra Sverige med mamma och pappa sedan jag var tio år. Jag börjar bli van.

Vill till Vetlanda
Redan för fyra-fem år sedan visste 15-åringen vad hon ville:

- Jag ville gå på tennisgymnasium. Det har varit ett av mina huvudmål alltsedan dess.

Nu verkar det som att drömmen infrias. Hon har kommit in på tennisgymnasium i både Växjö och Vetlanda. I april får hon reda på om hon blir antagen även när det gäller betygen.

- Helst vill jag gå i Vetlanda. Tränaren där ringde till mig och undrade om jag var intresserad. Och det är jag. Det passar mig bättre.

På vilket sätt?
- I Vetlanda har jag möjlighet att gå en sång- och estetlinje utöver tennisen då. Det gick inte i Växjö.

Ellen Larsson har alltid varit en tennistalang. Hon har länge varit en av de allra bästa spelarna i sin åldersklass i Småland. Att vara individuell idrottare ställer dock många gånger helt andra krav än i lagidrott. Det är inget som påverkar Ellen:

- Jag passar nog bättre att hålla på med en individuell idrott. Men visst kan det vara tufft ibland. Det är bara jag själv som kan påverka resultatet, till skillnad från hur det är i en lagidrott.

Hur mycket tränar du varje vecka?
- Jag kör tre timmars träning med VTK, sedan kör jag även en och en halv timmes egenträning. Det blir ju också en hel del i helgerna, ofta är det ju turneringar då.

Är det inte jobbigt ibland att åka iväg och tävla medan kompisarna är hemma och gör andra saker?
- Nej, inte alls. Det är inget jag tänker på. Jag tycket inte jag behöver försaka något för att jag spelar så mycket tennis. Det är det här jag vill.

Ellen Larsson berättar att hon tränar med killarna i Vimmerby TK.

- Alltså, på ett sätt är det bra. Jag hade nog aldrig utvecklats så mycket om jag bara hade tränat med tjejer, sedan hade det förstås varit kul om det hade varit någon tjej med på träningen.

Tittar du mycket på tennis?
- En hel del. Jag tittar på de stora tävlingarna, som Grand Slam och sådär. Sedan har jag varit på plats och sett både Stockholm Open och Båstad-tennisen.

Är det någon spelare du gillar extra mycket?
- Ja, Serena Williams.

Vet vad hon vill
Ellen har höga mål med sin tennis. På sikt hoppas hon bli proffs på WTA-touren.

- Jag vet vad jag vill och kommer kämpa hårt för det. Jag vill bli så bra att jag kan livnära mig på tennisen.

Hon tror att tennisgymnasiet kan bli en riktig kick för henne...

- Det blir mer engagemang och en annan helhet, med kost, sömn och en tränare som är med hela vägen, både på träning och på turneringar. Och vi är en större grupp och man kan få konstruktiv kritik på ett annat sätt.

Vad är dina styrkor som tennisspelare?
- Jag slår hårt med min forehand, men hittar samtidigt andra vinklar med backhand. Serven tycker jag också är stabil och så har mitt psyke blivit mycket bättre. Förut var inte mitt humör det allra bästa. Jag blev lätt ganska så sur om det gick dåligt.

I april väntar nästa stora tävling för tennislöftet från Vimmerby: SM i Göteborg.

- Jag vet inte än om jag tvingas kvala till huvudturneringen. Får jag göra det är mitt mål förstås att försöka ta mig vidare därifrån. I vilket fall är det bara att göra så gott man kan.

Skulle mot förmodan inte tenniskarriären ta den riktning som Ellen vill och hoppas, finns alltid musiken där i bakgrunden. Tydligen är hon lika duktig på att sjunga som att spela tennis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!