Under tisdagen blev det känt att Mikael Ymer, 24, stängs av i 18 månader för att ha brutit mot dopningsreglerna. Det sedan han missat tre dopningstester.
Sveriges bästa tennisspelare har ett tungt ett och ett halvt år framför sig när det kommer till tennisen. Enligt Jessica Wissman är en överträdelse av vistelserapporteringsreglerna allvarlig.
Riskerar fördubblat straff
– Avstängningen gäller över hela världen. Ymer får inte tävla eller delta i någon organiserad aktivitet internationellt eller som är kopplat till Svenska Tennisförbundet. Om han gör det riskerar han att bli avstängd ytterligare 18 månader.
Organiserad aktivitet innebär till exempel träning eller tävling som arrangeras av en förening eller idrottsaktiebolag. Han får heller inte tränas av någon som är anställd tränare hos Svenska Tennisförbundet eller en förening, eller agera tränare själv.
TT: Gör Antidoping Sverige någon egen kontroll av att avstängningen följs, till exempel åker ut till en förening och ser till att en avstängd utövare inte är med i verksamheten?
– Nej, inte i regel. Då skulle vi behöva få in något tips för att göra en sådan sak. Om vi misstänker att personen brutit mot avstängningen startas en utredning, säger Jessica Wissman.
Gäller inte bara tennis
En annan fråga är om Mikael Ymer skulle kunna delta i träning eller tävling i någon annan sport.
– Det får han inte. Är organisationen ansluten till Riksidrottsförbundet så gäller avstängningen där också.
Det innebär att Ymer alltså inte kan träna organiserat eller tävla i exempelvis någon annan racketsport ens om han ville.
TT: Kan han gå till en anläggning och spela tennis privat med vänner eller familj?
– Det beror på hur anläggningen disponeras. Om den drivs i privat regi så kan interna regler ändå finnas. Men då är det inte en överträdelse enligt dopingreglerna. Om anläggningen är föreningsägd ses det som deltagande i en organiserad aktivitet och är därmed en överträdelse.