Förbundet rekommenderar svensk spelarbojkott

Tennisvärlden gick inte på den svenska linjen om att utesluta spelare från Ryssland och Belarus från världstourerna. Nu rekommenderar förbundet att svenska spelare bojkottar eventuella matcher mot motståndare från de båda länderna. –Det blir framför allt ett val de får göra själva, säger förbundsordförande Åsa Hedin till TT.

Den svenske singelettan Mikael Ymer mötte i november den ryske storstjärnan Daniil Medvedev, numera världsetta, när Sverige mötte det ryska förbundets lag i Davis Cup-slutspelet. Arkivbild.

Den svenske singelettan Mikael Ymer mötte i november den ryske storstjärnan Daniil Medvedev, numera världsetta, när Sverige mötte det ryska förbundets lag i Davis Cup-slutspelet. Arkivbild.

Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Tennis2022-03-02 16:56

Svenska tennisförbundet och de övriga nordiska förbunden uppmanade i en gemensam skrivelse att Internationella tennisförbundet (ITF) och dess europeiska motsvarighet Tennis Europe (TE) skulle utesluta både Ryssland och Belarus från alla tävlingar, även på individnivå, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

Något gehör för att utesluta ryska och belarusiska spelare på världstourerna ATP och WTA fick dock inte de nordiska förbunden. Spelarna från de två aktuella länderna får fortsätta att spela på tourerna, men under neutral flagg.

Ryssland och Belarus har dock uteslutits från lagtävlingarna Davis Cup och Billie Jean King Cup.

"Val de får göra själva"

– Vi tycker att det hade varit ett kraftfullare ”statement” om vi även hade inkluderat individuella spelare, säger Åsa Hedin, ordförande i Svenska tennisförbundet, till TT.

TT: Kommer ni att uppmana svenska spelare att bojkotta matcher mot ryska eller belarusiska spelare?

– Det blir framför allt ett val de får göra själva om det blir så i en ATP- eller WTA-tävling. Vi kan bara lämna våra rekommendationer.

TT: Är er rekommendation att de inte borde spela (mot spelare från de två nationerna?)

– Ja, det tycker jag, säger Åsa Hedin.

På herrsidan är det bröderna Mikael Ymer (rankad som nummer 88 i världen) och Elias Ymer (133) som kontinuerligt spelar singelturneringar på ATP-touren. På damernas WTA återfinns Rebecca Peterson (72).

Tydligt ställningstagande

TT: Hur har snacket gått i tennisvärlden? Finns det en uppslutning kring att det ska vara hårdare tag?

– De flesta har faktiskt gått på linjen att det är lagen som utesluts och att individer får tillåtelse att spela om det sker som individer och utan (nations)flagg, säger Åsa Hedin och nämner Englands och Schweiz nationsförbund som exempel.

TT: Kommer ni försöka påverka ITF att gå på er linje trots allt?

– Vi har varit väldigt tydliga redan i vår kommunikation till dem, så jag tror att det är svårt att bli tydligare, säger Åsa Hedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!