Här är svenska OS-truppens nya kläder

SOK har presenterat de officiella kläderna som den svenska OS-truppen kommer att bära i Tokyo i sommar. Kollektionen är speciellt framtagen för att klara Japans tuffa klimat. –Tävlingslooken är underbar! säger modeskribenten Nina Campioni.

Kalle Berglund, friidrott, Jörgen Persson, tidigare bordtennisstjärna, numera förbundskapten, Lotta Schelin, tidigare fotbollsspelare och Linnea Stensils, kanot, agerade modeller när SOK presenterade den olympiska klädkollektionen på Olympiastadion.

Kalle Berglund, friidrott, Jörgen Persson, tidigare bordtennisstjärna, numera förbundskapten, Lotta Schelin, tidigare fotbollsspelare och Linnea Stensils, kanot, agerade modeller när SOK presenterade den olympiska klädkollektionen på Olympiastadion.

Foto: Fredrik Persson / TT

Tennis2021-05-19 13:41

Bakom de nya kläderna står japanska Uniqlo, som har utvecklat kollektionen sedan början av 2019. Plaggen går i de svenska färgerna gult och blått, med inslag av ljusgrått.

– Den gula nyansen drar lite åt neon vilket känns trendigt och uppfriskande. Däremot är jag inte helt förtjust i plaggen som ska användas utom tävlan. De känns lite tråkiga och intetsägande, säger modejournalisten Nina Campioni.

Generellt sett tycker hon att man tappat lite i trendighet, jämfört med tidigare OS-kollektioner.

– Det hade varit roligt om man tagit till sig av den senaste trenden av casual athletic wear och fått in en mer hiphop-liknande design i vissa av plaggen. Däremot är det klassiskt snyggt att man använt två blå nyanser på jackorna.

Har testats för svett

Kläderna har tagits fram i samarbete med flera olympiska idrottare. De har testats för hetta och svett i ett väderlaboratorium i Tokyo för att klara det japanska klimatet med hög temperatur och luftfuktighet. OS avgörs mellan 23 juli och 8 augusti, mitt under den japanska högsommaren.

– Här vet atleterna bättre, men är det någon stil inom modegenren som har den senaste tekniken så är det just sportsidan. Jag är övertygad om att man tagit till sig av den senaste forskningen för att skapa de bästa plaggen till våra idrottskämpar.

I tillverkningen har man använt polyester från återvunna plastflaskor, något som enligt Nina Campioni är populärt inom modevärlden.

– Det är naturligtvis bra men det blir lätt ett försäljningsargument och ett sätt för företagen att visa att man jobbar hållbart. Men betyder det att hela produktionen är hållbar? Det kan man fråga sig.

Fakta: Sveriges nya OS-kläder

Japanska Uniqlo har varit partner till Sveriges Olympiska Kommitté sedan 2019.

De nya kläderna har tagits fram i samarbete med svenska olympiska och paralympiska aktiva. De har också testats för Tokyos temperatur- och fuktförhållanden i ett konstgjort väderlaboratorium.

I kollektionen används polyester från återvunna plastflaskor och polyesterfibrer härrörande från förnybar biomassa.

De OS-idrotter som kommer att tävla i Uniqlos kläder inkluderar bågskytte, badminton, kanot, fotboll, golf, rodd, segling, skytte, skateboard, simning, bordtennis och tennis.

Källa: SOK, Uniqlo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!