Hellberg valde Vimmerby istället för Wimbledon

I 53 år i följd hade han följt alla speldagar av Wimbledon på plats. När den klassiska tennisturneringen drog igång i måndags befann sig dock Björn Hellberg i Vimmerby istället. "Det känns lite konstigt", säger han.

Björn Hellberg valde att börja sin bokturné i Vimmerby när turen till Wimbledon inte blev av.

Björn Hellberg valde att börja sin bokturné i Vimmerby när turen till Wimbledon inte blev av.

Foto: Magnus Strömsten

Tennis2021-06-29 12:00

Sina 76 år till trots har Björn Hellberg inte för avsikt att slå av på takten och ägna sig åt något pensionärsliv. Till följd av coronapandemin har många av hans ordinarie uppdrag inte blivit av, men tiden som han fått till övers tack vare det har han lagt på att skriva två böcker ifjol till skillnad mot en om året som är hans vanliga produktionstakt.

Hans senaste alster heter "Lastbart" och är den 25:e fristående delen i Hellbergs serie med Sten Wall som huvudfigur. Totalt har Hellberg skrivit 35 romaner sedan han debuterade 1981. Dessutom står han bakom lika många böcker till i andra genrer där sport och framförallt tennis är ett återkommande tema.

Efter att ha bevakat Wimbledon varje år sedan 1967 har han i många år fått leva med epitet tennisorakel. När Wimbledon inleddes i måndags blev det utan Hellberg på plats.

– Det känns lite konstigt att inte vara där. Förra sommaren blev inte turneringen av alls så då fick jag en liten chans att vänja mig. Jag hade hoppats in i det längsta på att kunna åka och hade löst ackreditering och bokat hotell, men när nya mutationer av viruset dök upp och kraven på karantän som en resa skulle ha inneburit så valde jag det säkra före det osäkra och stannade hemma, säger Björn Hellberg.

Hemma i Laholm blev han däremot inte kvar. Wimbledons första vecka ägnas istället åt en turné i Kalmar län där han signerar sin nya bok på en rad bokhandlar.

– Jag ska vidare till Västervik efter Vimmerby och sedan bär det av till Borgholm ett par dagar innan jag avslutar i Kalmar till helgen, säger Hellberg som är väldigt road av att komma ut och träffa sina läsare och folk i allmänhet.

– Jag har träffat mycket trevligt folk idag och vi har pratat om allt mellan himmel och jord, sa Hellberg som spenderade måndagseftermiddagen på Vimmerby Bokhandel ett stenkast från statyn av Astrid Lindgren.

– Jag har hämtat mycket inspiration från hennes författarskap. Framförallt var jag road av att läsa Kalle Blomqvist som ung. De berättelserna är en stor anledning till att jag själv började att skriva.

Kommande två veckorna när Wimbledon pågår kommer Hellberg följa spelet via TV. 

– Det kommer kännas konstigt, men ska ändå bli intressant.

Förhoppningsvis kan han se spelet på plats nästa år igen. Annars ju inte en tripp till Vimmerby inte så dumt.

Wimbledon började i måndags och Novak Djokovic är på jakt efter sin tredje raka titel och sjätte totalt.
Wimbledon började i måndags och Novak Djokovic är på jakt efter sin tredje raka titel och sjätte totalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!