Källängens banor öppnas: "Såg ett uppsving i fjol"

Till helgen räknar Vimmerby TK med att öppna de tre tennisbanorna i Källängsparken för spel. "Det känns bra att kunna erbjuda spel utomhus nu", säger VTK:s Johan Nilsson.

Johan Nilsson ser fram emot att Vimmerby TK kan öppna sina utomhusbanor i Källängsparken till helgen.

Johan Nilsson ser fram emot att Vimmerby TK kan öppna sina utomhusbanor i Källängsparken till helgen.

Foto: Magnus Strömsten

Tennis2021-04-28 12:00

1 maj brukar innebära premiär för spel på grusbanorna i Källängsparken i Vimmerby. I år hade klubben gärna öppnat upp ännu tidigare, men aprilvädret har satt käppar i hjulet.

– Vi har jobbat med banorna de senaste veckorna, men arbetet har bromsats upp av det ostadiga vädret. Det hade behövts lite stabilare varmt väder för att få ordning på banorna. Nu är i alla fall en av tre banor klar och de övriga två ska vi vara klara med till helgen om inte vädret spelar oss ett spratt, säger Johan Nilsson som personligen uppskattar att få komma ut och spela på gruset varje vår.

– Det är alltid kul. Det blir lite annat spel då bollen påverkas av vinden och den kan studsa lite annorlunda på underlaget. På våren brukar man få klä på sig rejält och spela i mössa ibland, men man får upp värmen efter ett tag så det går ganska bra ändå. Det blir värre om det regnar för då går det inte att spela, säger han.

Med de restriktioner som gäller till följd av coronapandemin är VTK extra angelägna om att få igång verksamheten i Källängen. 

– Vi är klara med inomhusträningarna för säsongen så det känns bra att vi kan börja utomhus istället snart. Det är lättare att hålla avstånd och göra det på ett säkert sätt då, säger Johan Nilsson.

undefined
Det går åt ett par ton grus för att göra de tre banorna spelklara inför säsongen.

VTK märkte av ett ökat intresse för spel på utomhusbanorna redan förra säsongen och hoppas att den trenden ska hålla i sig den här säsongen också.

– Det är redan en del som har köpts säsongskort och bokat abonnemang och det brukar ta fart ytterligare när folk ser att man kan börja spela ute. Vi såg ett uppsving förra året som jag tror berodde på att folk hade mer tid till övers och ville ägna sig åt aktiviteter på hemmaplan. Det hoppas jag vi kan dra nytta av i år också, säger Johan Nilsson.

Banorna i Källängen har många år på nacken, men Johan Nilsson är ändå nöjd med underlaget även om det kräver en del jobb.

– Nu inför säsongen har vi bultat banorna och lagt på nytt grus ovanpå så man får ett löst lager man kan glida på. Totalt går det åt tre ton grus under en säsong. Sedan behöver man i regel rensa bort en del ogräs och att spika fast linjerna och se till att de är raka kan vara en utmaning. Trots att banorna är gamla så är de ändå hårda i grunden och förhållandevis lätta att jobba med, säger Johan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!