Kinesiska stjärnans sexbrottsanklagelse raderad

Kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai anklagade offentligt en tidigare toppolitiker i landet för sexuella övergrepp. Men inlägget på sociala medier togs bort en halvtimme efter att det publicerats.

Peng Shuai. Arkivbild.

Peng Shuai. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Tennis2021-11-03 14:01

Peng Shuai, tidigare världsetta i dubbel, lade ut inlägget på den kinesiska sociala medie-plattformen Weibo, som är landets motsvarighet till Twitter.

Enligt skärmdumpar på det borttagna inlägget anklagar den 35-åriga stjärnan en tidigare medlem i Kinas högsta beslutsfattande organ, politbyrån, för att ha tvingat henne till sex. De ska sedan ha inlett en relation med varandra.

Hon säger själv i det raderade inlägget att det inte finns några bevis som backar upp anklagelsen.

Trots att inlägget togs bort kort efter att det publicerats har skärmdumpar delats på olika meddelandeplattformar.

Det är inte känt om det är hon själv som raderat inlägget eller om det blivit borttaget av andra anledningar.

Internet i Kina är hårt censurerat och politiska ledares privata liv är ett känsligt ämne. Användandet av en hashtag med Peng Shuais namn sköt i höjden kort efter att anklagelsen lagts ut på Weibo. Men diskussioner under hashtaggen har sedan minskat eftersom inlägg som handlat om ämnet tagits bort.

Tidigt på onsdagen gav en sökning på Peng Shuais namn på Weibo inga träffar alls, enligt Reuters, och användare på flera meddelandeappar var blockerade från att skicka skärmdumpar till varandra.

Peng Shuai är i nuläget rankat 189:a i världen i dubbel. Hon var världsetta 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!