Klart: Ryssar fÄr spela Wimbledon

Förra Äret förbjöds de frÄn att vara med pÄ grund av kriget i Ukraina. I Är Àr ryssar och belarusier vÀlkomna att spela grand slam-turneringen Wimbledon. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba tycker att vÀndningen Àr "omoralisk".

Ryske spelaren Daniil Medvedev. Arkivbild.

Ryske spelaren Daniil Medvedev. Arkivbild.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Tennis2023-03-31 13:16

Beslutet innebÀr bland annat att superstjÀrnor som ryske Daniil Medvedev och belarusiska Aryna Sabalenka vÀlkomnas till grÀsklassikern i London.

"Vi kommer att acceptera ryska och belarusiska idrottare sÄ lÀnge de tÀvlar som neutrala", skriver arrangören i ett uttalande.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba tycker att vÀndningen Àr "omoralisk".

"Har Ryssland upphört med sin aggression eller sina grymheter? Nej, det Àr bara Wimbledon som har bestÀmt sig för att ta emot tvÄ medbrottslingar", skriver han pÄ Twitter.

"Jag uppmanar den brittiska regeringen att neka spelare visum."

Arrangören skriver vidare att spelarna fÄr delta om de uppfyller vissa villkor, bland annat att de inte uttrycker stöd för den ryska invasionen av Ukraina. Spelare som pÄ nÄgot sÀtt finansieras av Ryssland eller Belarus (inklusive sponsring frÄn lÀnderna) stoppas fortsatt.

"FortsÀtter att fördöma"

All England Club, som arrangerar turneringen, meddelar Àven att de fört samtal med den brittiska regeringen innan beslutet fattades.

"Det hÀr var ett otroligt svÄrt beslut, som det inte har tagits lÀtt pÄ eller utan stor hÀnsyn till de som pÄverkas av det", sÀger Ian Hewitt, ordförande för All England Club.

"Vi fortsÀtter att fördöma den ryska illegala invasionen och vÄrt helhjÀrtade stöd förblir med det ukrainska folket."

Hewitt meddelar Àven att de kan vidta nya ÄtgÀrder om situationen förÀndras.

Förra storspelarna Martina Navratilova, som har nio Wimbledon-titlar, skriver pÄ Twitter: "Som jag sade förra Äret, det hÀr var ett dÄligt beslut och jag Àr glad för att det har Àndrats."

IOK öppnade

Wimbledons beslut kommer samma vecka som Internationella olympiska kommittén (IOK) pÄ nytt öppnat dörren för en rysk och belarusisk Äterkomst till idrotten.

Tennisen sticker ut som en av fÄ idrotter som inte helt stÀngt av idrottare frÄn dessa lÀnder. LagtÀvlingarna Davis Cup och Billie Jean Cup har varit undantag, precis som Wimbledon tidigare.

Det ledde till en konflikt med ATP och WTA-tourerna som inte delade ut nÄgra rankningspoÀng till spelarna i Wimbledon.

Wimbledon spelas mellan 3 och 16 juli.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!