Kungen av Melbourne klar för ännu en final

Han är kungen av Australian Open och det är lätt att förstå varför. Världsettan Novak Djokovic är klar för final för nionde gången i karriären – och väl där brukar han vara oslagbar. –Bättre än så här har det inte känts under hela turneringen, säger serben efter 3–0 i set mot ryssen Aslan Karatsev.

Novak Djokovic är klar för sin tredje raka final i Australian Open.

Novak Djokovic är klar för sin tredje raka final i Australian Open.

Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Tennis2021-02-18 12:01

Karatsev hade redan gjort en sensationell turnering och blivit historisk som den förste Australian Open-debutanten att nå semifinal på herrsidan sedan proffseran började.

Men i semifinalen var den 27-årige ryssen chanslös.

Novak Djokovic har vunnit Australian Open åtta av de tretton senaste åren, och ingen herrspelare har vunnit grand slam-turneringen fler gånger än serben. Varje gång han nått semifinal har han dessutom tagit hem titeln.

Skadeoron borta

Karatsev bet ifrån bra i början av första set, men Djokovic gjorde som han brukar på Rod Laver Arena och nötte sakta men säkert ner ryssen genom nästintill felfri tennis. Första set vann han med 6–3 och andra såg ut att gå av bara farten. Men efter att ha gått upp till en 5–1-ledning vaknade Karatsev till liv, tog tre raka game och fick också chans att bryta serbens serve för att utjämna.

Då slog Novak Djokovic på mästarläget igen, vände tillbaka och servade hem andra set till 6–4.

– Bättre än så här har det inte känts under hela turneringen. Det kändes perfekt, jag kunde slå igenom slagen ordentligt och jag hade inte ont. Den bästa matchen hittills. Jag är så glad, sade Djokovic, som tidigare under turneringen var nära att hoppa av på grund av en magskada, i segerintervjun i Eurosport.

I tredje set blev det femte gamet avgörande, när Djokovic bröt Karatsevs serve direkt fram till 3–2 efter att själv precis ha blivit bruten. Sedan var den 114:e-rankade ryssen – som kommer att klättra som en raket på nästa världsrankning – en slagen man.

Efteråt hyllades han av sin baneman.

– Vi måste ge honom en varm applåd. Stort grattis till honom och att han nådde semifinal i sin debut, det har aldrig hänt tidigare i tennishistorien. Han gjorde en strålande turnering, sade Djokovic.

Jagar Federer och Nadal

Novak Djokovic vann det tredje och sista setet med 6–2 och är nu en match ifrån sin nionde Australian Open-titel. Det skulle också bli hans 18:e grand slam-titel, vilket gör att han närmar sig Roger Federer och Rafael Nadal, som delar förstaplatsen med 20 titlar vardera.

– Jag spelar bra. Nu handlar det bara om att samla tillräckligt med energi till den viktigaste matchen av alla under Australian Open, sade Djokovic.

Oavsett finalmotståndare – Daniil Medvedev, Ryssland, och Stefanos Tsitsipas, Grekland, möts i den andra semifinalen på fredagen – kommer han kunna gå in på arenan med en känsla av att vara nästintill oslagbar.

Åtta raka finalvinster säger det mesta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!