Kyrgios berättar om mörka tiden

Nick Kyrgios är nästa toppidrottare att berätta om sin psykiska ohälsa. I ett meddelande på Instagram skriver den australiske tennisstjärnan att han har haft självmordstankar, varit deprimerad och har missbrukat både alkohol och droger tidigare i livet.

Nick Kyrgios berättar om sitt mörker. Arkivbild.

Nick Kyrgios berättar om sitt mörker. Arkivbild.

Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Tennis2022-02-24 18:01

Allt fler idrottsstjärnor har öppnat dörren till det mörker som ryms bortom segrarna, titlarna och strålkastarljuset. Gymnastikstjärnan Simone Biles och tennisstjärnan Naomi Osaka var två som gjorde det förra året.

Nu är det australiske tennisstjärnan Nick Kyrgios som berättar om sina demoner.

26-åringen, som varit 13:e på världsrankningen, har många gånger varit i fokus av fel anledningar, på grund av diverse kontroverser – både på och utanför tennisplanen.

Men nu träder en annan bild av den många gånger utåtriktade Kyrgios fram.

Han skriver i ett inlägg på Instagram om en tid för ungefär tre år sedan, som han kallar för "en av de mörkaste perioderna i livet".

"Självmordstankar"

"Jag hade självmordstankar och hade svårt att ens ta mig ur sängen, för att inte tala om att spela framför flera miljoner. Jag var ensam, deprimerad, negativ, missbrukade alkohol och droger, och stötte ifrån mig min familj och mina vänner", skriver Kyrgios.

"Jag kände att jag inte kunde prata med eller lita på någon. Det var en följd av att jag inte öppnade mig och vägrade att vända mig till mina nära och kära."

Nu däremot, skriver Kyrgios, som nyligen blev dubbelmästare i Australian Open, mår han bättre.

"Jag är stolt över att kunna säga att jag helt och hållet har tagit mig ur det här och att jag har en väsensskilt annorlunda syn på allt."

Vill hjälpa andra

Nu hoppas han att han, genom att berätta om sina problem, kan hjälpa andra i liknande livssituationer.

"Snälla, känn inte att du är ensam, eller att du inte kan prata med någon. Jag är här och sträcker ut min hand", skriver Kyrgios.

Fakta: Hit kan du vända dig om du behöver stöd

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. www.1177.se

Jourhavande kompis: Stödchatt för barn och unga upp till 25 år. Öppettider måndag-fredag klockan 18-21 samt lördag-söndag klockan 14-17 www.jourhavandekompis.se

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar kl 21–06. Chatten är öppen söndagar kl 21–24.

Bris, Barnens rätt i samhället: Tel: 116 111. Alla dagar, dygnet runt. Vuxentelefon om barn: 0771-505050, vardagar kl 9–12. Chatt, alla dagar, dygnet runt: www.bris.se

Spes – suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020-18 18 00. Telefonjour varje dag 19–22. www.spes.se

Pratamera.nu: För råd, stöd och behandling av specialister på psykisk ohälsa. Kostnadsfritt om du är under 20 år.

Suicide zero: Här finns fakta och information kring självmord. www.suicidezero.se/fakta-och-rad


Fakta: Fem idrottsstjärnor som pratat öppet om sin psykiska ohälsa

Här är fem idrottsstjärnor som pratat öppet om sin psykiska ohälsa:

+ Naomi Osaka, tennis: Den fyrfaldiga grand slam-vinnaren berättade inför Franska mästerskapen i fjol att hon inte tänkte ställa upp på några presskonferenser. Japanskan skrev på Twitter att presskonferenser ökar hennes mentala press. "Jag kommer helt enkelt inte att utsätta mig för människor som tvivlar på mig", skrev hon.

+ Simone Biles, gymnastik: Sportens största fixstjärna, som knep fyra guld i OS i Rio de Janeiro, bröt lagtävlingen under sommar-OS i Tokyo. Amerikanskan berättade att Osaka inspirerat henne att prata ut om sina problem med mental ohälsa. "Livet är mer än bara gymnastik", sade Biles.

+ Robin Lehner, ishockey: Den svenske NHL-målvakten har tidigare berättat att han är bipolär, har ADHD och lider av posttraumatiskt stressyndrom. I en intervju med Aftonbladet tidigare i vintras avslöjade Vegasstjärnan att han skulle avstå OS i Peking (innan det blev klart att NHL-spelarna inte skulle vara med), då han av hälsoskäl inte vågade riskera att isoleras i OS-bubblan. "Jag hade otroligt gärna åkt, men risken är för stor", sade Lehner till tidningen.

+ Jenny Rissveds, mountainbike: Efter OS-guldet i Rio de Janeiro 2016 gick Rissveds från att vara i stort sett okänd till att bli en av Sveriges mest hyllade idrottare. Men mountainbikecyklisten tog senare en längre paus från sporten då hon led av depression och ätstörningar. 27-åringen var i fjol tillbaka i OS, och sade inför sommarspelen i Tokyo att hon lärt sig mycket om sig själv de senaste åren. "Det har varit mycket motgångar, men jag har vuxit enormt av det, vilket jag är tacksam för i dag".

+ Lane Johnson, amerikansk fotboll: Philadelphia-stjärnan, tacklaren, Super Bowl-vinnare 2018, missade tre NFL-matcher i höstas på grund av symptom han kände efter att ha slutat med sin ångestdämpande medicin. På en presskonferens berättade 31-åringen om sin ångest, och vikten av att prata om mental ohälsa inom NFL. "Håll inte inne det, det är enkelt att göra det", sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!