Murray affischnamnet i Stockholm Open

De högre rankade spelarna får ursäkta. Stockholm Opens största affischnamn är för tillfället 144:a på världsrankningen. –Det är ett otroligt starkt startfält och grädde på moset är legendaren Andy Murray, säger turneringsdirektör Thomas Enqvist.

Andy Murray. Arkivbild.

Andy Murray. Arkivbild.

Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Tennis2021-11-05 06:00

Det är en minst sagt förväntansfull Thomas Enqvist, med årets Stockholm Open – kvalspelet inleds på lördag – i Kungliga tennishallen runt hörnet.

Konstigt vore väl annars. 2019 blev det den tidigare storspelaren utsedd till turneringsdirektör – men fjolårets tilltänkta debut på posten uteblev, då coronapandemin tvingade Stockholm Open att ställa in för första gången.

Nu är emellertid ATP-turneringen, som har avgjorts sedan 1969, tillbaka. Och det med ett startfält som tidigare har beskrivits som det starkaste på 25 år.

Men sedan världsåttan Casper Ruud, världsfyran Alexander Zverev och tionderankade polacken Hubert Hurkacz hoppade av sent har startfältet ändå bara en spelare i topp tio i världen: italienaren Jannik Sinner (9). Ytterligare två är på topp 20: kanadensaren Félix Auger-Aliassime (11) och landsmannen, tillika regerande mästaren från 2019, Denis Shapovalov (19).

– Det är ett otroligt bra startfält som vi är jättestolta över, säger Enqvist.

"Beundransvärd"

De ovan nämnda har emellertid inte mycket att komma med i meriter jämfört med Andy Murray, 34. Den forna världsettan har bland annat vunnit Wimbledon två gånger, varit i elva grand slam-finaler och tagit två OS-guld. Britten nådde tredje omgången i Wimbledon i somras, men har annars haft några tunga år med skador i både höft och ljumske, och är för tillfället 144:a på världsrankningen.

Nu kommer han till Stockholm Open, efter att ha fått ett wildcard.

– Grädde på moset är att vi får – legendaren, får man väl säga – Andy Murray. Han har varit där uppe på samma nivå som Federer, Nadal och Djokovic, och slagit dem i grand slam-sammanhang och varit i många finaler. Hela den här historien med hur han har tagit sig tillbaka från höftoperationen är beundransvärd på alla sätt. Han har den där entusiasmen och kärleken till sporten, säger Thomas Enqvist.

Hög status

Anledningarna till att Stockholm Open just i år har gjort klart med ett så pass bra startfält? Enligt Enqvist – som själv vann Stockholm Open tre gånger som spelare – är det en kombination av flera faktorer. Hårt jobb, flyt med de bästa spelarnas scheman och den tillfälliga flytten av turneringen från oktober till november är några.

TT: Hur mycket har du kunnat bidra med dina kontakter?

– Det är alltid svårt att säga själv. Hela teamet har jobbat stenhårt för att få fram ett så pass bra startfält som möjligt. Självklart känner jag spelare och deras manager, vilket har hjälpt till lite, säger Enqvist.

– Men Stockholm Open i sig ... För svenska spelare är det flaggskeppet och en dröm att få spela där från att man är liten. Men det är ju det äldsta ATP-eventet på inomhustouren och man märker att det har hög status även bland utländska spelare. Det är anrikt och har ett så pass starkt varumärke. Jag har märkt att det är en populär turnering att spela. Det gör mitt jobb lättare.

Bra biljettryck

Och suget bland den svenska tennispubliken att få se stora namn verkar vara stort.

– Vi har sålt många biljetter. Finalen (13 november) är slutsåld och semifinalerna på fredagen (12 november) finns det få biljetter kvar till. Det jag har hört är att det generellt är bra tryck på biljetterna jämfört med de senaste åren, säger Enqvist.

Thomas Enqvist. Arkivbild.
Thomas Enqvist. Arkivbild.
Fakta: Stockholm Open

Plats: Kungliga Tennishallen i Stockholm, bortsett från perioden 1989–1994 då turneringen avgjordes i Globen.

Underlag: Hardcourt.

Datum: 6–13 november (kvalet avgörs 6–7 november och huvudturneringen inleds den 8 november).

Första upplaga: 1969.

Flest titlar: John McEnroe, USA, och Boris Becker, Tyskland (båda fyra), Thomas Enqvist, Sverige, och Tomas Berdych, Tjeckien (båda tre).

Regerande mästare: Denis Shapovalov, Kanada, (2019 – i fjol ställdes Stockholm Open in på grund av coronapandemin).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!