Ny press på IOK i Peng Shuai-fallet

Pressen ökar på Internationella olympiska kommittén (IOK) inför vinter-OS i Peking. Nu kräver en tysk elitidrottsorganisationen en oberoende utredning – och att IOK bevisar att tennisspelaren Peng Shuai är i säkerhet.

Peng Shuai. Arkivbild.

Peng Shuai. Arkivbild.

Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Tennis2021-12-06 14:50

Athleten Deutschland, en oberoende elitidrottsorganisation i Tyskland, ansluter sig till skaran som inte tycker att IOK:s hantering av Peng Shuai-fallet varit tillräcklig.

Organisationen vill att IOK, som haft två videosamtal med tennisspelaren som försvann spårlöst i tre veckor efter att ha anklagat anklagat en medlem av Kinas kommunistparti för att ha utsatt henne sexuella övergrepp, bevisar att Shuai är i säkerhet och får uttala sig fritt.

IOK har enligt Athleten Deutschland inte "gett några som helst bevis på att den förra världsettan i dubbel faktiskt är i säkerhet, eller någon information kring om hon kan uttrycka sig, fri från censur".

Oron är att IOK genom att säga att man samtalat med Shuai, hjälper den kinesiska regimen i försöken att tysta ned frågan inför OS i Peking i februari. Därför kräver man att att en oberoende utredning av fallet görs – för att säkerställa idrottarnas säkerhet inför vinter-OS i februari.

IOK har valt att inte kommentera organisationens vädjan.

Det internationella damtennisorganisationen WTA har stoppat alla planerade tävlingar i Kina på grund av fallet. Internationella tennisförbundet (ITF) hävdar i sin tur att man står upp för kvinnors rättigheter, men låter verksamheten i landet fortsätta för att man inte vill "straffa en miljard" människor för det som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!