Nya videor pĂ„ Peng – men Ă€r hon fri?

Bilder och filmer som sĂ€gs visa den försvunna tennisstjĂ€rnan Peng Shuai har lagts ut pĂ„ Twitter. Men KinakĂ€nnaren Jennifer Hsu manar till försiktighet. –Vi mĂ„ste nog se pĂ„ de hĂ€r med ett kritiskt sinne. För mĂ„nga som censurerats av staten tvingas ofta leverera ofrivilliga uttalanden, sĂ€ger hon.

Peng Shuai i en arkivbild frÄn Wimbledon 2018.

Peng Shuai i en arkivbild frÄn Wimbledon 2018.

Foto: Tim Ireland AP/TT

Tennis2021-11-21 01:18

Filmerna har lagts ut av Hu Xijin, redaktör vid Global Times, som ges ut av statliga Folkets Dagblad. I en av videorna syns den 35-Äriga tidigare dubbelmÀstaren gÄ in pÄ en restaurang i Peking, bÀrandes munskydd.

I ett andra videoklipp ses hon prata utan mask vid restaurangbordet, enligt inlÀgget pratar hon med sin trÀnare och vÀnner. Den tv-anstÀllda Shen Shiwei har ocksÄ via Twitter lagt ut bilder pÄ Peng, som sÀgs vara tagna pÄ fredagen och publicerade pÄ hennes WeChat-konto.

Under natten mot söndagen lade Hu Xijin ut ytterligare ett klipp, dÀr Peng Shuai sÀgs delta vid invigningen av en ungdomstennisturnering i Peking. Det ser ut att vara fÄ personer pÄ lÀktarna vid tillstÀllningen.

– Jag tror att det delvis Ă€r den kinesiska staten som försöker att försĂ€kra vĂ€rlden, och sina kritiker, om att hon mĂ„r bra i ljuset av att Peking ska hĂ„lla vinter-OS nĂ€sta Ă„r. Man vill vĂ€rna bilden av ett sĂ€kert och vĂ€lkomnande land för fans och tĂ€vlande, sĂ€ger Jennifer Hsu, Kinaforskare vid tankesmedjan Lowy Institute, till TT.

"Kunde inte sluta grÄta"

Peng har inte setts i offentligheten sedan hon den 2 november anklagade tidigare vice premiÀrministern Zhang Gaoli, som nu Àr i 70-ÄrsÄldern, för att ha tvingat henne att ha sex. Enligt ett inlÀgg hon gjorde pÄ kinesiska sociala medier-plattformen Weibo ska det bland annat ha skett i samband med att hon besökte hans hem för att spela tennis.

"Den eftermiddagen gav jag inte mitt samtycke och jag kunde inte sluta grÄta", skrev hon, enligt SBS.

InlÀgget togs snabbt bort, och Àven diskussioner i Àmnet har censurerats. Peng Àr inte den första högprofilerade personen att försvinna i Kina. Alibabagrundaren Jack Ma försvann förra Äret sedan han kritiserat regler. Den populÀra skÄdespelaren Zhao Wei raderades i Är bort frÄn det kinesiska internet.

– Kinas internetinfrastruktur censurerar alla diskussioner eller Ă€mnen som har med vissa högprofilerade personer och Ă€mnen att göra, oavsett om det rör Peng Shuai eller (Alibabagrundaren) Jack Ma, eller nyligen (Vicky) Zhao Wei.

Hon sÀger att man bör betrakta bilderna och klippen med ett kritiskt sinne, och ha i bakhuvudet att personer som har uttryckt kritik mot Kina senare har tvingats göra diverse uttalanden.

– Vi mĂ„ste frĂ„ga oss om hon och andra tvingats till det hĂ€r för att visa upp en bild av normalitet. Jag tror att det Ă€r staten som vill kontrollera bilden, men det positiva Ă€r att ju mer kommunistpartiet gör det, ju mer kommer den internationella publiken att ifrĂ„gasĂ€tta autenticiteten, Ă€rligheten och till syvende och sist tennisstjĂ€rnans sĂ€kerhet, sĂ€ger Hsu.

Glad – men orolig

Pengs försvinnande har lett till stor oro i tennisvÀrlden, dÀr chefen för damtennisorganet WTA, Steve Simon, nyligen hotade med att inte lÀngre ordna nÄgra turneringar i Kina.

Simon sÀger i ett uttalande, som gjordes efter att de första tvÄ klippen hade lagts ut, att han Àr glad över att se de nya filmerna.

"Även om det Ă€r positivt att se henne, sĂ„ Ă€r det fortsatt oklart om hon Ă€r fri och kan fatta beslut och agera pĂ„ egen hand, utan tvĂ„ng eller yttre pĂ„verkan", skriver han, och tillĂ€gger att videon i sig inte Ă€r tillrĂ€cklig.

Han sÀger att han Àr fortsatt orolig över hennes vÀlbefinnande och sÀkerhet och att anklagelserna om sexuella övergrepp inte kan sopas under mattan.

"Jag har varit tydlig med vad som behöver hÀnda och vÄrt förhÄllande med Kina Àr vid ett vÀgskÀl".

Höjda röster

Förutom i idrottsvÀrlden har fallet Peng Àven rört sig upp pÄ hög diplomatisk nivÄ och frÄn flera hÄll vÀcks krav pÄ bevis pÄ att hon mÄr bra, liksom att de anklagelser hon lagt fram utreds. En som uppmanar till det Àr Liz Throssell, talesperson pÄ FN:s mÀnniskorÀttskontor.

Brittiska utrikesdepartementet uppmanar ocksÄ Kina att visa upp verifierbara bevis.

"Vi Àr extremt oroliga över det misstÀnkta försvinnandet av Peng Shuai", sÀger departementet, som tidigare har kritiserats för sin tystnad i fallet.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki sÀger att man Àr djupt oroad över Pengs pÄstÄdda försvinnande, och krÀver bevis pÄ att hon mÄr bra.

Jennifer Hsu tror att frÄgan om Peng har lett till en ökad medvetenhet bland sportintresserade om vad som sker i Kina, vilket kan leda till tryck pÄ exempelvis sponsorer till OS.

– Jag tror att det hĂ€r kan bli vĂ€ndpunkten för IOK:s godkĂ€nnande av rĂ€tten att anordna spel. Att det blir viktigare att tĂ€nka pĂ„ den djupare politiska situationen i ett land, som inte Ă€r transparent kring problem kring mĂ€nskliga rĂ€ttigheter och civilsamhĂ€llet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!