Nye DC-kaptenen om turbulenta året: "Olyckligt"

Förre dubbelstjärnan Simon Aspelin är ny svensk Davis Cup-kapten och sportchef för Svenska tennisförbundet. Han tar över efter ett turbulent år där både Mikael Ymer och Dragos Madaras blivit avstängda. –Båda spelarna i det här fallet håller en hög nivå och jag hoppas att de kommer tillbaka till tennisen när det är läge, säger Aspelin.

Simon Aspelin blir Svenska tennisförbundets nya sportchef tillika Davis Cup-kapten.

Simon Aspelin blir Svenska tennisförbundets nya sportchef tillika Davis Cup-kapten.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Tennis2023-12-06 16:50

För svensk tennis har det på många sätt varit ett stökigt 2023. I somras stängdes Mikael Ymer av i 18 månader för dopningsbrott – för att senare meddela att han slutar med tennis.

I september blev dessutom Dragos Madaras avstängd och under utredning av International Tennis Integrity Agency. Hur är det att kliva in i den nya rollen i ett sådant läge, månntro?

– Det är så klart olyckligt med de här två fallen. Men jag har nu jobbat med svensk tennis i många år på olika sätt – och jag känner mig otroligt inspirerad att fortsätta jobba med det i den här rollen. Jag ser ju hur hårt klubbar, akademier och förbundet jobbar för att svensk tennis ska hålla en hög internationell klass. Jag känner det stora engagemanget och drivet som vi vill ha i svensk tennis.

"Den mår otroligt bra"

Han säger vidare att han inte har haft någon kontakt, ännu, med Mikael Ymer och Dragos Madaras.

– Nu startar jag den här rollen och börjar från och med i dag. Så det kommer ge sig framöver här med olika dialoger. Båda spelarna i det här fallet håller en hög nivå och jag hoppas att de kommer tillbaka till tennisen när det är läge.

Hur mår svensk tennis just nu?

– Den mår otroligt bra. Det finns en otrolig efterfrågan på tennis från tennisskolan upp till vuxentennis. Jag vet hur hårt ledare runt om i landet jobbar. Så det finns ett otroligt engagemang och driv att jobba mot att få fram tennisspelare som spelar på den allra högsta nivån, både från näringslivet ned till tennisskolan och ute i landet. På så sätt mår svensk tennis väldigt bra. Förutsättningarna och engagemanget finns för att vi ska konkurrera på hög nivå.

Aspelin: "Känns fantastiskt roligt"

49-årige Aspelin är glad över sin nya roll.

– Det känns fantastiskt roligt. Dels den här sportchefsrollen som innehåller flera områden som jag brinner för otroligt mycket. Dels rollen som Davis Cup-kapten, det är en otrolig ära att få förtroende. Jag spelade flera Davis Cup-matcher under min karriär och när jag tittar tillbaka är alla matcherna som jag spelade för Sverige stora höjdpunkter, säger han.

Nu efterträder han den tidigare kaptenen Johan Hedsberg.

Som Davis Cup-kapten vill Aspelin ge spelarna förutsättningarna och det stöd som krävs för att upplevelsen ska bli lika bra som den var för honom under karriären.

– Jag vill att Davis Cup-veckorna ska kännas som de roligaste och mest inspirerande veckorna på året. När spelarna tittar tillbaka på sina karriärer vill jag att de ska se på de veckorna som höjdpunkter i deras karriärer, säger han.

Mikael Ymer stängdes av i 18 månader och meddelade sedan att han slutar med tennis. Arkivbild.
Mikael Ymer stängdes av i 18 månader och meddelade sedan att han slutar med tennis. Arkivbild.
Fakta: Tennisturbulensen 2023

I juli stängdes den svenske tennisstjärnan Mikael Ymer av i 18 månader för att ha brutit mot dopningsreglerna. Beslutet fattades av Idrottens skiljedomstol (Cas).

Ymer har uppgett att han 2021 missade tre dopningstester, vilket bryter mot Internationella tennisförbundets (ITF) antidopningsregler.

"Jag överklagade domen i ett förhör och frikändes av juryn med tre skiljedomare i juni 2022", skrev Ymer på X, tidigare Twitter.

Domen överklagades sedan av ITF till Cas som stängde av Ymer i 18 månader.

I augusti meddelade sedan Ymer att han slutar med tennis.

"Jag har beslutat att dra mig tillbaka från professionell tennis. Tack för alla oförglömliga minnen. Vilken resa det har varit”, skrev han på X.

I september kom beskedet att Sverigetrean Dragos Madaras är avstängd och under utredning av International Tennis Integrity Agency.

Madaras är inte dömd för något brott men är avstängd från spel under utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!