Ryggskada stoppar Daniel

På lördag skulle snart 17-årige Daniel Kumlin från Vimmerby gått in i kvalet till Swedish Open i Båstad. Nu tvingas han dock tacka nej till den chansen på grund av problem med en ryggskada. - Det känns väldigt tungt just nu. Det lär ju dröja ett tag innan jag får en sådan här chans till, säger Kumlin.

Daniel Kumlin kan inte spela kvalet till Swedish Open på grund av en ryggskada.

Daniel Kumlin kan inte spela kvalet till Swedish Open på grund av en ryggskada.

Foto:

Tennis2004-07-02 06:37

Det var efter segern i den klassiska Båstadstennisens 18-årsklass som Daniel fick en inbjudan till att försöka kvala sig in till Swedish Open. En turnering som med internationella mått mätt kanske inte är så stor, men väldigt prestigefylld för svenskar och med ett förstapris på nästan 5 miljoner kronor.
Nu var det inte dem som Daniel var på jakt efter utan istället hade det varit en bedrift i sig oma han hade tagit sig igenom kvalet och fått ställa upp i turneringen.- Även om jag hade varit skadefri och i topptrim är det tveksamt om jag hade haft någon realistisk chans att vinna de tre matcher i kvalet som hade krävts, men det hade varit intressant att se vart man står i konkurrensen och en nyttig erfarenhet för framtiden. säger Daniel Kumlin då vår tidning når honom på ett tåg i Eskilstunatrakten på väg mot Stockholm.
Daniel kommer de närmaste två veckorna att vila från tennisen och istället för att slita hårt på det rödbruna gruset i Båstad att vila ut på en sandstrand vid medelhavet.
- Jag har haft problem med en ryggskada från och till de senaste två månaderna. Nu gick det inte längre och jag fick rådet att vila i ett par veckor. Därför kommer jag att tillbringa knappt två veckor i Spanien tillsammans med flickvännen Hanna.
När Daniel kommer hem ska han göra en magnetröntgen av ryggen för att säkerställa vad som är fel. Ger den ett positivt besked är Daniels nästa mål att spela EM.
- Jag spela spela både i lag och individuellt. Turneringarna avgörs i Tjeckien och Schweiz och jag hoppas verkligen att jag inte går miste om de äventyren också.

Hård satsning
Daniel har de senaste åren fått chansen att komma ut och spela tennis runt om i Europa trots sin ringa ålder. Det är tack vare att han ingår i den hårda satsningen på svenska tennisungdomar som kallas Team Catella.
- Jag har ingått i den här satsningen i tre år nu och fått helt andra möjligheter att utveckla mitt spel med hjälp av den uppbackning som finns både ekonomiskt och i kunskap hos ledare som Mats Wilander och Mikael Tillström.
Det som Daniel känner att han blivit bättre på den senaste tiden är framförallt serve och volleyspelet.
- Jag kan väl få till en förstaserve på uppåt 180 km/h som bäst, men det känns minst lika viktigt att ha en säker och effektiv andraserve och det har jag faktiskt nu. Sedan har jag fått lära mig att gå fram och avgöra bollar och därmed bättrat på volleyn en del också. Rent generellt är faktiskt backhand min bästa sida så jag behöver även förbättra min forehand en del.
En stor del av teenisen handlar också om psykologi. Att kunna ta både med och motgångar och behärska sitt humör gentemot domare och motspelare.
- När jag var yngre hade jag emellanåt problem med mitt hetsiga humör, men udner åren har jag väl mognat och jobbat bort det. Visst kan jag fortfarande bli frustrerad när det inte stämmer ute på banan, men jag har lärt mig att man måste behärska sig.

Trivs i Båstad
Det mesta kretsar kring tennis i en ort som Båstad och det är kanske inte så konstigt att Daniel trivs med tillvaron där. Han studerar på tennisgymnasiet och försöker att ta minst lika allvarligt på studiebiten.
- Jag pluggar på ett samhällsinriktat program, men ungefär hälften av skoltiden ägnas åt tennis. En vanlig dag börjar med ett träningspass tennis, fortsätter med ett par lektioner. Sedan blir det tennisträning igen efter lunch, lite läxläsning och vanligtvis ett fyspass också innan man har lite fritid på kvällen i bästa fall.
Daniel kommer alltså inte att finnas på plats då Swedish Open avgörs i Båstad nästa vecka. Från semestern i Spanien kommer han dock att hålla en extra tumme för Robin Söderling som han ser som den bäste av svenskarna just nu.
- Egentligen har väl Joakim "Pim-Pim" Johansson större kapacitet rent spelmässigt, men han är ganska tråkig att titta på. Robin spelar däremot en väldigt fin tennis så han får gärna gå hela vägen i Båstad, avslutar Daniel.

Fakta
Daniel Kumlin

Född: 16 augusti 1987

Familj: Föräldrarna Peter och Anette och syskonen Linda och Pontus. Flickvännen heter Hanna.

Förebild: André Agassi

Äter: Capriccosa med kebabsås

Dricker: Cola

Läser: Sportbladet

Ser på TV: Helst filmer

Favoritfilm: American Pie trilogin

Främsta meriter: Vinster i SM-inomhus och Båstadturneringen för 18-åringar samt SALK-Open och Båstadtennisen för 16-åringar samt ITS-klasserna i Köpenhamn och SALK Open.

Aktuell: Fick ett Wild Card till Swedish Opens kvalturnering men tvingades tacka nej på grund av skada.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!