Serben som blev vinnare i Djokovic-härvan

Serben Miomir Kecmanovic lottades mot svårast möjliga motstånd i första omgången av Australian Open. Men det blev aldrig någon match mot landsmannen Novak Djokovic – och nu är Kecmanovic framme i åttondelsfinal. –Det är otroligt, säger han.

Miomir Kecmanovic firar en poäng mot Lorenzo Sonego. Arkivbild.

Miomir Kecmanovic firar en poäng mot Lorenzo Sonego. Arkivbild.

Foto: Tertius Pickard/AP/TT

Tennis2022-01-21 09:40

Det helserbiska mötet mellan 22-årige Miomir Kecmanovic, rankad 77 i världen, och världsettan Novak Djokovic uteblev.

De flesta känner nog till historien vid det här laget: Djokovic utvisades från Australien på begäran av immigrationsministern Alex Hawke eftersom stjärnan inte vaccinerat sig mot covid-19.

Det väckte känslor i hemlandet – och bland landsmännen i Australian Open. Efter segern i första matchen, mot Djokovic-ersättaren Salvatore Caruso, sade Kecmanovic att han vill ta sig långt i Melbourne för att göra sin Davis Cup-lagkamrat stolt.

Utnyttjat chansen

Sagt och gjort – den forne juniorvärldsettan har onekligen tagit vara på den lättare vägen framåt i turneringen.

Natten mot fredag, svensk tid, besegrade han 26:e-rankade italienaren Lorenzo Sonego med 3–1 (6–4, 6–7, 6–2, 7–5) och är därmed klar för åttondelsfinal i en grand slam-turnering för första gången i karriären.

– Det är otroligt. För en vecka sedan skulle jag spela mot världsettan och hade inte haft särskilt stor chans i den matchen, men nu är jag i åttondelsfinal, säger han.

– Jag är så glad att jag kunnat ta den här andra chansen och att jag har spelat väldigt bra tennis. Jag ville bara utnyttja chansen på bästa sätt.

Ingen kontakt

Kecmanovic har inte haft någon kontakt med Djokovic sedan utvisningsbeskedet, men planerar att höra av sig framöver.

– Jag tror att han fortfarande återhämtar sig från allt, och jag ville inte störa honom. Jag ger honom lite utrymme. Jag kommer definitivt att prata med honom när saker har lugnat sig, säger han.

Han möter franske veteranen Gaël Monfils i åttondelsfinal natten mot söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!