Serbiska myndigheter: Djokovics prov var äkta

Australian Open må vara över, men historien kring utvisningen av den serbiske världsettan i tennis, Novak Djokovic, fortsätter. Nu meddelar Serbiens åklagarmyndighet att ryktena om att stjärnan förfalskat sitt covidtest är felaktiga.

Novak Djokovic ska inte ha manipulerat sina covid-tester, uppger serbiska myndigheter. Arkivbild.

Novak Djokovic ska inte ha manipulerat sina covid-tester, uppger serbiska myndigheter. Arkivbild.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Tennis2022-02-02 20:18

Sedan Djokovic utvisades har rykten florerat kring huruvida tennisspelaren hade rätt dokumentation för att tillåtas resa in i landet.

Medier så som tyska Bild och brittiska BBC pekade på vad som kunde vara oegentligheter i serbens positiva covidtest, som användes för att få den medicinska dispens som krävdes för att resa in i landet. Enligt uppgifter har datumstämplarna och testens bekräftelsekod varit misstänkt manipulerade – något som serbiska myndigheter nu dementerar.

Enligt hälsodepartementet i landet finns det inga bevis som stöder att testen manipulerats.

"Det är fastslaget att Novak Djokovic testats flera gånger", skriver den serbiska åklagarmyndigheten med hänvisningen till hälsodepartementets bedömning i frågan, i ett uttalande.

"Testresultaten från den 16 och 22 december var giltiga", fortsätter uttalandet.

Djokovic är ovaccinerad och har varit öppet kritisk till vaccinationskraven på tennisturneringar – däribland Australian Open, som han till sist inte tilläts tävla i trots att han tilldelats medicinsk dispens.

Enligt den australiska regeringen togs beslutet om utvisning med hänsyn till att man inte ville uppmuntra antivaccinationsrörelsen i landet, speciellt med tanke på de hårda restriktioner som australier levt efter under pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!