Skrällde mot Djokovic – nu klar för final

Alejandro Davidovich Fokina kan vara på väg mot sitt stora genombrott. Den 22-årige spanjoren inledde ATP Masters-turneringen i Monte Carlo med att slå ut världsettan Novak Djokovic – och är nu klar för sin seniorkarriärs första final, mot grekiske Stefanos Tsitsipas. –När jag var barn så drömde jag om den här dagen, säger Davidovich Fokina enligt AFP.

Alejandro Davidovich Fokina efter segern mot Grigor Dimitrov i semifinalen i ATP Masters i Monte Carlo.

Alejandro Davidovich Fokina efter segern mot Grigor Dimitrov i semifinalen i ATP Masters i Monte Carlo.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Tennis2022-04-16 20:04

Alejandro Davidovich Fokina kom till ATP-turneringen i Monte Carlo med tre avancemang till semifinaler (två i Portugal, en i Cologne) som bästa resultat någonsin.

Då började han med att slå ut världsettan Novak Djokovic i den första omgången – för att sedan gå obesegrad genom åttondelsfinal, kvartsfinal och slutligen även semifinalen mot bulgariske Grigor Dimitrov med 2–1 i set (6–4, 6–7, 6–3).

"Ville se var gränsen gick"

– Det var en svår match. Jag hade mina chanser i det andra setet, men Grigor spelade bra och jag var trött, säger Davidovich Fokina enligt AFP.

– Jag fortsatte att kämpa, jag ville se var mina gränser gick.

Inför semifinalen berättade spanjoren att det redan då var känslosamt att ha tagit sig så långt i turneringen.

– Jag njuter av varje poäng jag tar, sade han då.

– Men jag håller mig fokuserad och tror på mig själv.

Nu är han klar för sin första final någonsin – och där ställs han mot världsfemman Stefanos Tsitsipas (seedad som trea i turneringen) efter att greken besegrat tyske Alexander Zverev i semifinalen. Tsitsipas försvarar å sin tur titeln från fjolårets ATP Masters i Monte Carlo.

"Kommer krävas mer"

När han två gånger tidigare mött Tsitsipas har greken vunnit. Men Tsitsipas, som därav är favorit inför finalen, har respekt för sin motståndare.

– Det kommer att krävas mer av mig, konstaterar han enligt AFP.

Han fortsätter:

– Jag vet att han förbättrat sig sedan dess och jag kommer att ha det i bakhuvudet hela tiden och spela den bästa tennisen som jag kan.

Davidovich Fokina har som bäst varit rankad 32:a i världen, i augusti 2021. Då hade han bland annat förlorat åttondelsfinalen i OS i Tokyo mot just Novak Djokovic.

Nu ligger han, innan resultaten från Monte Carlo räknats in, på 46:e plats.

Turneringen i Monte Carlo är en av nio stortävlingar, på nivån under Grand slam, som ger tusen rankingpoäng till segraren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om