Skrällen: 19-åringen till final i Paris

Iga Swiatek fortsätter att häpna en hel tennisvärld. Nu är den 19-åriga polskan klar för sin första stora final i karriären – där 21-åriga amerikanskan Sofia Kenin väntar. –Jag har alltid drömt om att spela final i Franska mästerskapen, säger Swiatek till Eurosport.

Polskan Iga Swiatek är klar för final i franska mästerskapen.

Polskan Iga Swiatek är klar för final i franska mästerskapen.

Foto: Christophe Ena

Tennis2020-10-08 16:30

Iga Swiatek är klar för final i Franska mästerskapen efter att ha gjort processen kort med argentinska kvalspelaren Nadia Podoroska i semifinalen. På 72 minuter såg polskan till att vinna med 6–2, 6–1 på en blåsig centercourt, Philippe-Chatrier, i centrala Paris.

Nu väntar världssexan Sofia Kenin i finalen. Amerikanskan besegrade tjeckiskan Petra Kvitova i raka set, 6–4, 7–5. 21-åriga Kenin vann Australian Open tidigare i år och kan alltså vinna sin andra grand slam för året i lördagens final mot Swiatek. Senast någon på WTA-touren vann två grand slams under samma år var Angelique Kerber 2016.

Swiatek är första polska att ta sig till final i en grand slam på åtta år. Senast det hände var Agnieszka Radwanska i Wimbledon 2012.

– Jag har alltid drömt om att spela final i Franska mästerskapen. Den här matchen var tuff för mig, men jag mår bra och är skadefri för första gången i en grand slam. Nu ska jag följa mina drömmar och jag hoppas jag kan fortsätta spela bra, säger Swiatek, som är klar för sin första stora final, till Eurosport.

19-åringen, som är rankad 53:a i världen, har ännu inte tappat ett set i turneringen. På sin väg till finalen har hon bland annat slagit ut toppseedade Simona Halep, Rumänien, i raka set.

Fakta: Kenin vs Swiatek

Sofia Kenin

Född: 1998 (21 år), Moskva, Ryssland. Föräldrarna flyttade till USA när hon var nyfödd

Världsrankning: 6

Högerhänt

En (1) grand slam-titel i karriären (Australian Open 2020)

Iga Swiatek

Född: 2001 (19), Warszawa, Polen

Världsrankning: 53

Högerhänt

Har aldrig tidigare gått längre än till tredje rundan i en grand slam-turnering

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!