Skrällspelaren: En granat slog ner i mormors hus

Den ukrainska kvalspelaren Dajana Jastremska slog överraskande ut den tvåfaldiga mästarinnan Victoria Azarenka ur Australian Open. –Det är tufft mentalt att spela. Nyligen slog en granat ner i mormors hus, säger hon.

Dajana Jastremska kan knappt tro att det är sant att hon slagit ut Victoria Azarenka.

Dajana Jastremska kan knappt tro att det är sant att hon slagit ut Victoria Azarenka.

Foto: Andy Wong/AP/TT

Tennis2024-01-22 13:41

Ukrainskan vann över belarusiskan, tidigare världsetta, med 7–6, 6–4 och är nu vidare till kvartsfinal.

– Jag tror att jag måste ta tusen andetag för jag tror att mitt hjärta ska hoppa ur kroppen, säger Jastremska efter matchen.

Den tidigare världsettan Azarenka har vunnit Australian Open två gånger, 2012 och 2013. För Jastremska är det första gången som hon är i en grand slam-kvartsfinal. Ukrainskan är den första kvalspelaren sedan Jelena Dokic 1999 att slå ut två tidigare grand slam-vinnare – förutom Azarenka även Wimbledonvinnaren Marketa Vondrousova.

Efter matchen markerade ukrainskan mot belarusiskan och tog inte i hand utan lyfte i stället sitt racket i luften som hälsning, då Belarus stödjer Ryssland i kriget mot Ukraina.

Kriget påverkar

Jastremska har haft det tufft på tennisbanan de senaste åren och hon fick kvala in till Australian Open.

– Mycket har påverkat mig, som gjort att jag inte kunnat spela som jag ville. Jag har också satt mycket press på mig själv, säger hon.

– Kriget, förstås, påverkar oss mycket för jag kan inte åka hem när jag vill och jag läser och ser hela tiden om nyheterna. När jag spelade i Brisbane (tidigare i januari) slog en granat ner i mormors hus. Så det är svårt mentalt att spela.

Hon tror att ukrainarna är väldigt stolt över henne.

– Och jag är glad att kunna göra dem stolta.

Bröt med ryggont

I kvartsfinalen ställs Jastremska mot en annan oseedad, tjeckiskan Linda Noskova, som är vidare sedan ukrainskan Elina Svitolina tvingats bryta på grund av smärtor i ryggen. Svitolina låg under med 0–3 i första set, med uppenbara plågor.

– Självklart var det inte så här jag hade planerat att vinna i dag, sade Noskova efter matchen och önskade Svitolina ett snabbt tillfrisknande.

Noskova slog ut världsettan Iga Swiatek i den tredje omgången i lördags.

Zheng Qinwen behövde bara en timme för att besegra fransyskan Oceane Dodin, rankad 95:a. Den tolfteseedade kinesiskan vann med 6–0, 6–3 och möter ryskan Anna Kalinskaja i kvartsfinal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om