Spelarkritik mot senfärdig matchplanering

Vädret fortsätter att ställa till problem för Australian Open-arrangörerna. Onsdagens matcher planerades in sent, vilket väckt ilskna reaktioner bland spelare. –Jag tycker att det är fullständigt absurt, säger kanadensiskan Bianca Andreescu till TT.

Tomma träningsbanor vid lunchtid på onsdagen.

Tomma träningsbanor vid lunchtid på onsdagen.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Tennis2023-01-18 02:30

Tisdagen bjöd på omvälvande väder i Australian Open. Först sköts alla matcher på de öppna banorna upp i flera timmar när temperaturen tog sig upp mot 37 grader. Därefter drog regn in, vilket sedan fortsatte att falla under onsdagsmorgonen, lokal tid.

Arrangörerna tvingades skjuta upp 14 matcher i första omgången till onsdagen, då även matcher i andra omgången spelades.

Fortsatta förseningar

Men det fortsatta regnandet ledde till att alla matcher på utomhusplanerna fick skjutas upp. Matcherna sköts upp med en halvtimme eller timme i taget. Först efter klockan 17 på onsdagen, lokal tid (07, svensk tid), kunde spelarna kliva ut på planerna.

– Jag visste att jag skulle spela min match under tak, och att den inte skulle skjutas upp. Det är verkligen illa för de spelare som var tvungna att vänta hela dagen i går, det är utmattande, och nu måste de antagligen stanna en hel dag till på området, sade Iga Swiatek på presskonferensen efter sin match, och fortsatte:

– Det är inget som arrangörerna kan göra något åt, men jag är förvånad över att de inte stoppade in gårdagens uppskjutna matcher tidigare under morgonen i dag på de stora arenorna. Men jag vet inte hur det fungerar, det kanske har med tv-rättigheterna att göra.

"Kan inte sova"

Dessutom gjorde strulet också att matchplaneringen för en del av onsdagens matcher fastställdes först sent på tisdagskvällen.

"Klockan är 23.50. Jag kommer inte att vara en av dem, men hur kan ni låta spelare spela klockan 11 på morgonen, om ni fortfarande inte har ett schema vid den här tiden", skrev belgiskan Kirsten Flipkens på Twitter

"Jag tror personligen att de flesta spelare inte kan sova om de inte vet om de ska spela klockan 11 på morgonen eller 20 på kvällen", tillägger hon.

Bianca Andreescu säger att hon inte visste när hon gick och lade sig på tisdagen vilken tid hon skulle spela på onsdagen.

– Jag hade tur att min tränare stannade uppe. Jag tycker att det är fullständigt absurt att man kan göra något liknande. Man borde åtminstone ha en grov uppskattning av vad som händer nästa dag, säger hon till TT.

Sköts upp sex timmar

När hon vaknade på morgonen fick hon veta att hon skulle spela klockan 11 samma dag. Men i takt med att regnet fortsatte att falla sköts starttiden upp, en timme eller halvtimme i taget, innan den till slut kom i gång först efter klockan 17.

– Jag tittade på mycket tennis, chillade med mitt team, spelade kort. Det är klart att det suger, speciellt när det är superkallt ute. Men jag kan inte kontrollera Moder Jord, jag ser på det som att jag åtminstone inte är ensam om det.

Arrangörerna uppger att man försökt att hålla kontakten med spelarna så gott man kunnat i det komplicerade pusslet, och att man inte kunnat släppa ett schema tidigare än vad man gjorde eftersom det ändå skulle ha ändrats så mycket.

"Förhållandena de senaste dagarna har varit utmanande, speciellt för spelarna som tvingats hantera hetta, stormar, en köldförändring och sedan ihållande periodvisa regn", säger en talesperson i ett skriftligt uttalande.

Regnet ställer till det för arrangörerna.
Regnet ställer till det för arrangörerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!