Storebror Ymer säkrade svenskt DC-avancemang

Lillebror Ymer kom aldrig till spel på grund av en skada. Då fick storebror Ymer dubbeljobba och föra Sverige till gruppspelet av Davis Cup. –Vilken vecka, herregud, säger Elias Ymer efter segern med 3–2 i matcher mot Japan i kvalmatchen.

Elias Ymer förde Sverige till seger med 3–2 i matcher i Davis Cup-kvalet hemma mot Japan.

Elias Ymer förde Sverige till seger med 3–2 i matcher i Davis Cup-kvalet hemma mot Japan.

Foto: Anders Bjurö/TT

Tennis2022-03-05 16:03

Klockan 19.30 på lördagskvällen kunde Elias Ymer jubla tillsammans med publiken och lagkamraterna i Helsingborg arena. 25-åringen hade vunnit den femte och avgörande matchen i Davis Cup-kvalet mot Japan och skickat Sverige till höstens gruppspel.

Det var slutpunkten för en lång och fysiskt påfrestande dag för Elias Ymer. Tidigare under lördagen hade han och André Göransson vunnit en rafflande dubbelmatch med 2–1 i set (2–6, 7–6, 7–5) – en kamp som pågick i över två och en halv timme.

"Inte speciellt trött"

– Jag är inte speciellt trött. När man spelar så här mycket är det som att man glömmer tröttheten, säger Elias Ymer.

– Den här dubbeln var kanske den mest spännande dubbeln jag har spelat. Att vi räddar tre matchbollar. Vi har aldrig spelat ihop. Jag förstår varför André har tagit sig upp och ligger runt 60:e i världen i dubbel. Han är så duktig, fortsätter han.

Då ska man även lägga till att Elias Ymer först vid 21-tiden på fredagskvällen säkrat segern mot Taro Daniel.

– Direkt efter att jag vann min match i fredags mot Taro så sade jag till Robin: ”Den här dubbeln måste vara som att det är en singelfinal”. Det var skönt att gå in i dubbeln med tankesättet att det var så viktigt.

För viktig var den och marginalerna var små. Japan hade matchbollar i andra set i tiebreak.

– Tar Japan en av dem, då torskar vi den här matchen. Så det är tajt, säger DC-kaptenen Robin Söderling.

Normalt sett är lillebror Mikael Ymer, rankad som nummer 85 i världen, DC-ankare för Sverige, men 23-åringen fick känningar i handleden på träning i onsdags.

Även om en röntgenundersökning inte visade på någon skada, kom han aldrig till spel och DC-debutanten Dragos Madaras fick spela dubbla singlar, som båda förlorades med 0–2 i set.

– Det var tungt att "Micke" inte kunde spela, men vi vinner ändå, säger Robin Söderling.

I november i fjol nådde DC-laget kvartsfinal i Madrid i den klassiska lagtävlingen, men blev utslaget av den slutgiltiga segraren Ryssland.

"Känns stort"

Nu får Sverige en ny chans att mäta sig med de bästa landslagen i världen.

– Det är ändå ett rätt ungt lag – jag, "Micke" och André är från samma juniortid. Det känns ändå stort att vi har fått komma upp hit och får spela mot de absolut bästa. Och att det är vi som är landslaget i dag, säger Elias Ymer.

Något större firande blir det dock inte.

– Jag har ett covid-test klockan 09 och ska flyga till Los Angeles klockan 12, säger Elias Ymer, som ska spela ATP-turneringen i Indian Wells, Kalifornien.

– Min dotter har tävlingsmatch i en tennisturnering i Stockholm i morgon, säger Robin Söderling med ett leende.

Fakta: Davis Cup 2022

Sverige är klart för gruppspelet av tennisens lagtävling Davis Cup efter seger med 3–2 i matcher mot Japan i Helsingborg arena.

Gruppspelet avgörs i september och där får Sverige sällskap av ytterligare elva kvalvinnare, samt Kroatien (finalist 2021), Storbritannien (wild card) och Serbien (wild card).

Ryssland är regerande mästare och var också direktkvalificerat till gruppspelet, men har uteslutits på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Internationella tennisförbundet har ännu inte meddelat om eller hur Rysslands plats i gruppspelet ska ersättas.

I gruppspelet delas de 16 lagen in i fyra grupper om fyra lag, där alla möter alla över två singlar och en dubbel i bäst av tre set. Grupperna avgörs på fyra olika spelorter 14–18 september.

Ettan och tvåan i respektive grupp går vidare till slutspelet, som avgörs på en spelort 23–27 november. Där väntar kvartsfinaler, semifinaler och final. Även där avgörs matcherna över två singlar och en dubbel i bäst av tre matcher.

Arrangörsstäder för de fyra grupperna och slutspelet är ännu inte utsedda.

Källa: Davis Cup

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!