Supertalang tror på nordisk tennis: Bra framtid

Norge, Danmark och Finland har alla högre rankade herrspelare än Sveriges Mikael Ymer. Men danske Holger Rune, en av världens största tennistalanger, tror att framtiden är ljus för de nordiska länderna – även Sverige. –Vi har alla runt 15 år kvar i kroppen och det är väldigt bra, säger han till TT.

19-årige Holger Rune ska spela Stockholm Open. Arkivbild.

19-årige Holger Rune ska spela Stockholm Open. Arkivbild.

Foto: Pavel Danev/AP/TT

Tennis2022-10-17 07:16

Den svenska tennishistorien med spelare som Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg behöver ingen närmare presentation. Samtidigt har våra grannländer skördat långt ifrån samma framgångar.

I dag ser den nordiska tenniskartan lite annorlunda ut.

– Sverige har verkligen haft de bästa tennisspelarna med Borg och alla, men det har ändrats med nya generationer, säger Holger Rune.

Den danske 19-åringen är på plats i Sveriges huvudstad för att spela Stockholm Open. Han är rankad 27 i världen, har fått sitt genombrott under året och är tillsammans med världsettan Carlos Alcaraz ensam om att vara rankad topp 30 bland spelare under 20 år.

Unga och lovande

Norge har 23-årige Casper Ruud, tvåfaldig grand slam-finalist i år och världstrea. Finland har Emil Ruusuvuori, 23, som är rankad högre (52) än Sveriges bästa spelare Mikael Ymer som är på plats 79.

Samtliga i kvartetten är under 25 år och även fast man är på olika platser i tennishierarkin, där Ymer är lägst rankad, tror Rune att framtiden är ljus för samtliga.

– Det är ett bra tecken att vi har några spelare från varje land som är topp 100. Vi alla är unga och det visar att vi har en bra framtid, säger han.

TT: Tror du att Mikael Ymer har vad som krävs för att ta ytterligare steg?

– Ja. Han har slagit spelare som är topp 15 och har nivån att komma dit. Men det handlar om att vara jämn och spelare som kan hantera det kan klättra ännu mer på rankningen. Men han har kvalitén för att vara högre rankad än vad han är nu, säger Rune.

Fick utbrott

Holger Rune skapade rubriker under kvartsfinalförlusten mot Casper Ruud i Franska mästerskapen tidigare i år. Dansken fick ett vredesutbrott på banan, skrek mot sin loge varpå hans mamma lämnade läktaren.

Rune är inte särskilt sugen på att prata om det eller om han har fått ett oförtjänt dåligt rykte efter matchen. Däremot råder det ingen tvekan om att den mentala delen är viktig att jobba på som tennisspelare, säger han.

– Det är klart att det är viktigt. Att få ihop allt för att bli så bra som möjligt. Det jobbar jag på.

Rune berättar att han under uppväxten tittade mycket på Caroline Wozniacki som likt Rune slog igenom tidigt. I Australian Open 2018 blev den nu pensionerade danskan den första spelaren från landet att vinna en grand slam-titel.

Nu är det Rune som är dragplåstret för dansk tennis och han hoppas givetvis att även han vinner en grand slam-final i framtiden.

– Att se henne vinna var väldigt känslosamt. Mer känslosamt för henne såklart men att se att det är möjligt för danska spelare att vinna en grand slam gav mig och säkert många andra motivation till att jobba vidare, säger han.

Fakta: Holger Rune

Född: 29 april 2003.

Nationalitet: Danmark.

Världsrankning: 27 (den 16 oktober).

Meriter: Vann ATP-turneringen i München i maj, kvartsfinal i Franska mästerskapen 2022.

Aktuell: Spelar ATP-turneringen Stockholm Open. Är den enda spelaren under 20 år förutom världsettan Carlos Alcaraz som är rankad topp 30 i världen.


Fakta: Stockholm Open

Plats: Kungliga tennishallen i Stockholm, bortsett från perioden 1989–1994 då turneringen avgjordes i Globen.

Underlag: Hardcourt.

Datum: 15–23 oktober (kvalet avgörs 15-16 oktober och huvudturneringen inleds den 17 oktober).

Första upplaga: 1969.

Flest titlar: John McEnroe, USA, och Boris Becker, Tyskland (båda fyra), Thomas Enqvist, Sverige, och Tomas Berdych, Tjeckien (båda tre).

Regerande mästare: Tommy Paul, USA.

Stjärnor i urval: Stefanos Tsitsipas, Grekland, Cameron Norrie, Storbritannien, Frances Tiafoe, USA, Denis Shapovalov, Kanada, Holger Rune, Danmark.

Svenskar i huvudturneringen: Mikael Ymer, Elias Ymer, Leo Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!