Sverige tappade – kan slås ut i Davis Cup

Sverige hade kunnat säkrat avancemang till kvartsfinal i Davis Cup-tennisen genom en gruppseger mot Kazakstan. Det blev förlust med 1–2 i matcher trots en 1–0-ledning och nu ligger svenskarnas DC-öde i Kanadas händer.

André Göransson och Robert Lindstedt förlorade den avgörande dubbelmatchen mot Kazakstan.

André Göransson och Robert Lindstedt förlorade den avgörande dubbelmatchen mot Kazakstan.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Tennis2021-11-27 12:26

De svenska tennisherrarna under ledning av Davis Cup-kapten Robin Söderling spelar den här veckan gruppspel om en direktplats till kvartsfinal i det stundande DC-slutspelet.

I torsdags blev det en klar 3–0-seger i mötet med Kanada i Madrid och på lördagen var det match mot Kazakstan.

Fick drömstart

Sverige fick en drömstart när 171-rankade storebror Elias Ymer besegrade 183-rankade Mikhail Kukushkin i raka set i lördagsförmiddagens första singelmatch. Setsiffrorna skrevs till 6–3, 7–6 (7–4).

Därefter stötte Sverigeettan och lillebror Mikael Ymer, rankad 93 i världen, på Kazakstans bästa spelare Alexander Bublik, rankad 36, och förlorade.

Ymer tog ledningen med 1–0 efter en 6–3-seger i första set men Bublik utjämnade matchen efter 6–4 i andra set och var sedan överlägsen i tredje och avgörande set där det blev 6–0 till kazaken.

Eftermiddagens dubbelmatch mellan André Göransson och Robert Lindstedt och Andrej Golubev och Aleksandr Nedovjesov blev avgörande. Kazakerna hade greppet om matchen och vann klart med 2–0 i set, setsiffrorna 6–3, 6–3.

Beroende av Kanada-seger

Det betyder att Kazakstan via sin inledande 2–1-seger mot Sverige har greppet om förstaplatsen i grupp B och kan ta direktplatsen till kvartsfinal genom en seger i söndagens möte med Kanada.

Sverige har inte längre sitt DC-öde i egna händer utan måste förlita sig på en kanadensisk seger. I så fall skulle antalet vunnit matcher och set bli avgörande för att få fram ett kvartsfinallag bland de tre nationerna som i så fall alla skulle stå på en seger och en förlust efter gruppspelets slut.

Även en andraplats kan räcka till kvartsfinal. De två bästa grupptvåorna i de sex grupperna á tre lag tar sig, tillsammans med de sex gruppettorna, vidare till slutspelet medan övriga nationer är utslagna i turneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!