Swiatek försvarade Franska-titeln efter jättedrama

Det börjar bli en vana nu. Iga Swiatek, 22, tog hem Franska mästerskapen igen. Den polska världsettan har nu vunnit tre av de fyra senaste upplagorna av grand slam-turneringen – även om årets seger satt väldigt långt inne.

Polska världsettan Iga Swiatek vann finalen mot tjeckiskan Karolina Muchova i Franska mästerskapen.

Tennis2023-06-10 17:59

I lördagens högdramatiska final besegrade hon tjeckiskan Karolina Muchova, 26, med 2–1 i set.

I sitt segertal började Swiatek med att hylla Muchova där hon sade att hon hoppas på många fler finaler duon emellan.

– Det är så många människor som kommit hit från Polen, jag känner verkligen kärleken. Jag älskar att vara här, det är min favoritplats på touren, tack till alla, säger Swiatek.

Finalnerver?

Swiatek styrde, kontrollerade och hade järnkoll i början av matchen och tog komfortabelt hem första set med siffrorna 6–2.

Precis som i första set gick Swiatek upp i en 3–0-ledning i andra. Därefter visade även polskan att även hon kan vara mänsklig då tendenser till finalnerver syntes.

Och plötsligt tog finalen en helt annan vändning.

Muchova spelade å andra sidan upp sig rejält, blev bättre och bättre och hämtade i kapp till 3–3 och vann sedermera setet med 7–5.

Duon följdes därefter åt i tredje och avgörande set där Swiatek visade att hon är världsetta av en anledning.

Vid ställningen 4–4 tog Swiatek hem följande två game, vann setet med 6–4 och finalen med 2–1 i set.

Tårögd Muchova

Muchova var känslosam och tårögd när hon höll sitt tacktal efter final.

– Det har varit tre fantastiska veckor för mig här i Paris, det här var så nära, men jag vill gratulera Iga, säger tjeckiskan innan hon avslutade med gråten i halsen.

– Till er i min "box", när jag tittar på er känner jag mig faktiskt som en vinnare.

Därmed försvarar Swiatek titeln från i fjol då hon också tog hem grand slam-turneringen i Paris, precis som hon gjorde 2020.

Muchova, 43:a på världsrankningen, kan räkna med ett ordentligt skutt på rankningslistan efter sin insats i Franska mästerskapen.

Karolina Muchova, till vänster, kramar om segraren Iga Swiatek.
Fakta: Iga Swiatek

Ålder: 22.

Född: Warszawa, Polen.

Främsta meriter: Segrare Franska mästerskapen 2020, 2022 och 2023, US Open 2022.

Fakta: Tio senaste segrarna

2023: Iga Swiatek, Polen.

2022: Iga Swiatek.

2021: Barbora Krejcikova, Tjeckien.

2020: Iga Swiatek.

2019: Ashleigh Barty, Australien.

2018: Simona Halep, Rumänien.

2017: Jelena Ostapenko, Lettland.