Tävlar i Ryssland – utan att straffas

I helgen spelas en uppvisningsturnering i tennis i ryska S:t Petersburg. Då kan spelare från damtouren WTA delta utan att straffas, rapporterar Reuters på sin hemsida.

Julia Putintseva tävlar i Ryssland i helgen. Arkivbild.

Julia Putintseva tävlar i Ryssland i helgen. Arkivbild.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Tennis2023-11-28 11:41

Uppvisningsturneringen Northern Palmyra Trophies sponsras av det ryska energibolaget Gazprom och avgörs 1-3 december. Detta samtidigt som Rysslands krig i Ukraina pågår.

Enligt Reuters är turneringen inte sanktionerad av WTA – men spelare som deltar kommer inte straffas.

"Det här evenemanget har ingen koppling till WTA och WTA stöttar inte heller det här evenemanget", säger tennistouren i ett uttalande.

Herrtouren ATP har ännu inte kommenterat hur de förhåller sig till turneringen. Bland de utländska herrspelarna som deltar finns Roberto Bautista Agut, Spanien, och Adrian Mannarino, Frankrike, som alla vanligtvis spelar på ATP-touren.

Ryskfödda Julia Putintseva, som tävlar för Kazakstan, är en av de utländska damspelarna.

I WTA och ATP-tourens turneringar tillåts ryska spelare att delta under neutral flagg. Förra året förbjöds ryssar och belarusier från att vara med i Wimbledon, men i år tilläts de återigen att delta vilket väckte stor kritik.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har också öppnat för att idrottare från Ryssland och Belarus ska få delta under neutral flagg på OS i Paris 2024, men ett definitivt beslut är ännu inte fattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!