Tonåringarnas skrällar – till final i US Open

För första gången sedan 1999 blir det två tonåringar som spelar i damernas singelfinal på Arthur Ash Stadium. 19-åriga Leylah Fernandez, Kanada, och 18-åriga Emma Raducanu, Storbritannien, möts i US Open-finalen.

Emma Raducanu är den den första oseedade kvalspelaren någonsin – både bland herrar och damer – att ta sig till en grand slam final.

Emma Raducanu är den den första oseedade kvalspelaren någonsin – både bland herrar och damer – att ta sig till en grand slam final.

Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Tennis2021-09-10 03:54

Först den ena skrällen: Kanadensiskan Leylah Fernandez slog ut världstvåan, belarusiskan Aryna Sabalenka, och blev finalklar under torsdagen i Flushing Meadows i New York.

Sedan den andra, ännu större skrällen: Brittiskan Emma Raducanu blev den första oseedade kvalspelaren någonsin – både bland herrar och damer – att ta sig ta sig till en grand slam-final.

"Kan inte tro det"

– Ärligt talat så har det gått så fort här i New York. Men jag har tagit en dag i taget och nu, tre veckor senare, är jag i final. Jag kan inte tro det, säger hon från centercourten efter att ha besegrat grekiskan Maria Sakkari i två raka set.

18-åriga Raducanu inledde starkt och tog hem första set med 6–1, i andra blev det jämnare och slutade 6–4.

Raducanu möter kanadensiskan Leylah Fernandez i final. Fernandez, som fyllde 19 år i måndags, har gått från klarhet till klarhet i damernas singelturnering i US Open. På väg till finalen har hon bland annat slagit ut både världstrean Naomi Osaka och den trefaldiga grand slam-vinnaren Angelique Kerber.

I semin slog hon ut världstvåan Aryna Sabalenka efter 7–6, 4–6, 6–4.

– Jag vet inte riktigt hur jag fick den där sista poängen, men jag är glad att jag fick den och jag är glad över att vara i final, säger hon efter matchen.

Historisk final

Finalmötet mellan Fernandez och Raducanu är första gången sedan 1999 som två tonåringar gör upp om en grand slam-titel på damsidan. Då vann en 17-årig Serena Williams över den då 18-åriga Martina Hingis i US Open.

Raducanu verkar ta den kommande finalen med ro.

– Jag är ju kvalspelare så egentligen har jag ju inga förväntningar alls på mig, säger hon.

Kanadensiska Leylah Fernandez är klar för final i US Open.
Kanadensiska Leylah Fernandez är klar för final i US Open.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!