USA i ledning efter maraton-tiebreak

USA:s tennislandslag tog på fredagen ledningen över Ukraina med 2–0 i kvalet till damtennisens Billie Jean King Cup i Asheville i North Carolina.

USA:s Alison Riske. Arkivbild.

USA:s Alison Riske. Arkivbild.

Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Tennis2022-04-16 03:13

Första set mellan USA:s Alison Riske och Ukrainas Dajana Jastremska i Billie Jean King Cup-mötet varade i hela en timma och 27 minuter. Tiebreaket på 34 poäng är det näst längsta i turneringens historia – 2004 spelades ett tiebreak om 40 poäng i en dubbelmatch mellan Indien och Uzbekistan – men till slut tog Riske hem setet. Matchen slutade 7–6 (18-16), 7–5 till amerikanskan.

– Ärligt talat, jag vet inte ens vad som hände, sade Riske efter matchen.

– Det var så bisarrt och fantastiskt på samma gång. Jag kände att varje gång som jag fick ett setpoäng så hittade hon på något, en bra serve eller en fantastisk retur, som fick mig ur balans, fortsatte hon.

Skrattade inombords

– Jag skrattade inombords och samtidigt ville jag gråta. Jag visste inte när det skulle sluta. Det var så oförutsägbart åt båda hållen, sade hennes motståndare Dajana Jastremska.

I det andra amerikansk-ukrainska mötet slog USA:s Jessica Pegula Ukrainas Katarina Zavatska med 6–2, 6–1.

På grund av Rysslands invasion av Ukraina har ryska och belarusiska spelare uteslutits från lagtävlingen Billie Jean King Cup, damernas motsvarighet till Davis Cup.

Känslosam vecka

Ukrainas finanser är frusna på grund av kriget och resekostnaderna har i stället delats mellan det amerikanska och det internationella tennisförbundet.

Och det har varit en känslosam vecka i Asheville. Det amerikanska laget har gjort allt de kan för att få ukrainarna – oroliga för familj och vänner hemma mitt i den pågående ryska invasionen – att känna sig välkomna, och tennisbanan har kantats av Ukrainas färger.

– Det är som att leva i två olika verkligheter, sade Ukrainas förbundskaptenen Olga Savtjuk i torsdags.

På lördag fortsätter kvalet mellan USA och Ukraina. Pegula spelar då mot Jastremska och Riske möter Zavatska. Det blir även en dubbelmatch. USA behöver bara vinna en av dessa matcher för att gå vidare till finalen.

Ukrainas blågula färger, här på Dajana Jastremska tidigare i mars i år.
Ukrainas blågula färger, här på Dajana Jastremska tidigare i mars i år.
Fakta: Kval till Billie Jean King Cup

+ USA (4 på världsrankingen) möter Ukraina (24) i kvalet till Billie Jean King Cup. Matchen spelas i Asheville, North Carolina, fredag-lördag och avgörs i bäst av fem, fyra singlar och en dubbel.

+ Vinnaren är klar för finalen i november. Förloraren får fortsätta till playoff.

+ Tolv lag går till final. Klara lag hittills: Australien (tar Rysslands direktplats i egenskap av regerande mästare), Slovakien (skulle ha mött Australien) och Belgien (lottades mot Belarus), Schweiz (direktkvalificerat efter att ha nått finalen senast).

+ Sverige spelar i pool B tillsammans med Kroatien, Georgien, Bulgarien, Slovenien och Österrike.

+ Där går de tre bästa nationerna vidare till playoff.


Fakta: Laguppställningar för USA och Ukraina

+ USA

Jessica Pegula (världsrankning: 14), Alison Riske (43), Shelby Rogers (46), Asia Muhammad (169).

+ Ukraina

Dajana Jastremska (93), Katarina Zavatska (201), Nadija Kitjenok (846), Ljudmjila Kitjenok (1 060).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!