Världsettorna kritiserar Osakas mediebojkott

Tennisstjärnan Naomi Osaka ska nobba pressen under Franska mästerskapen. Ett beslut som världsettorna Ashley Barty och Novak Djokovic kritiserar. –Det är en del av sporten, menar de.

Naomi Osaka tänker inte möta pressen under Franska mästerskapen. Arkivbild.

Naomi Osaka tänker inte möta pressen under Franska mästerskapen. Arkivbild.

Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Tennis2021-05-28 14:04

Den japanska världstvåan Naomi Osaka meddelade tidigare i veckan att hon inte tänker vara med på presskonferenser under grand slam-turneringen i Paris.

Skälet är att det påverkar hennes mentala hälsa.

"Jag kommer helt enkelt inte att utsätta mig för människor som tvivlar på mig", skrev 23-åringen på Instagram.

Damernas turneringsorganisation WTA säger att mental hälsa är av "yttersta vikt" och att man är öppna för att föra en dialog med Osaka om hur man kan stötta spelarna.

"Del av sporten"

Men WTA betonar samtidigt att det är viktigt att ställa upp för medier.

"Professionella idrottare har ett ansvar gentemot supportrar och allmänheten att tala med medier kring deras tävlingar, vilket ger de möjligheten att dela med sig från sitt eget perspektiv och berätta sin berättelse", skrivet WTA i ett uttalande.

Herrarnas världsetta Novak Djokovic, konstaterar att det kan vara "väldigt jobbigt" att möta pressen – men det är inte en anledning att avstå.

– Det är inte något du alltid njuter av, framförallt inte om du nyss har förlorat en match eller något sådant, säger han.

– Men det är en del av sporten och en del av livet på touren. Det här är något vi måste göra, annars får vi böter.

Bötfälldes 2020

Serben avstod själv presskonferensen efter att han blivit utesluten ur US Open 2020 sedan han i ilska skjutit iväg en boll som av misstag träffat en linjedomare på halsen. Då bötfälldes han på 7 500 dollar, motsvarande 62 000 kronor.

Den australiska världsettan Ashleigh Barty säger att hon själv aldrig haft några problem med att svara på mediers frågor.

– Det är klart att presskonferenser ibland kan vara tuffa, men det är inget som påverkar mig och definitivt inte håller mig vaken om nätterna, säger hon.

Det maximala bötesbeloppet för att inte ställa upp på presskonferenser är 20 000 dollar, omkring 165 000 kronor.

Franska mästerskapen inleds på söndag. Osaka möter den 63-rankade rumänskan Patricia Maria Ti i första omgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!