Ymer om Söderlings "Sommar": "Tufft att höra"

Robin Söderling berättade i sitt uppmärksammade sommarprogram om hur den psykiska ohälsan tvingade honom att lägga av. För Elias Ymer, som tränats av den förre världsfyran, var det smärtsam lyssning. –Det var tufft att höra, säger han.

Elias Ymer. Arkivbild.

Elias Ymer. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Tennis2020-07-21 15:30

Robin Söderling stod på toppen av sin tenniskarriär och krossade allt motstånd i Swedish Open i Båstad 2011. Själv hade han svårt att se framgångarna då de överskuggades av prestationsångest och tilltagande psykisk ohälsa.

Tävlingen blev Söderlings sista även om han officiellt avslutade karriären 2015, 31 år gammal. Han beskriver hur han behövde komma bort från tennisen för att bli frisk.

– Vid ett tillfälle, då jag var mer sansad än normalt, upptäckte jag i min sökhistorik att jag hade googlat på olika tillvägagångssätt för att begå självmord. Minns inte ens att jag tänkt tanken, men tydligen hade jag varit där och vänt. Jag hade aldrig någonsin velat dö, men allt var bättre än detta liv som var en skenande färd ner i ett ändlöst, brinnande inferno, sade han i P1 Sommar.

Visste inte om allt

Nu basar Söderling över Sveriges Davis Cup-lag där hans förstaval hittills varit bröderna Mikael och Eilas Ymer. Den sistnämnde, som tränades av den före storspelaren mellan 2017 och 2018, har själv tagit del av sommarpratet.

– Jag jobbade med Robin under den där perioden efter han slutat. Vi hade ett och ett halvt år. Det är klart, han sade inte exakt att det var sådär tufft, men han sade hela tiden att han tyckte att jag skulle ha någon aktivitet utanför banan. För om man bara har tennisen blir det jättejobbigt, säger Ymer till TT.

Har fått perspektiv

– Det var tufft att höra. Robin och jag är bra vänner och jag tycker att det var bra att han öppnade upp sig för alla.

Ymer säger själv att han inte upplevt något liknande under sin karriär och menar att den rådande pandemin gett honom perspektiv.

– Man måste förstå, jag spelar tennis och lever ett drömliv. Jag inser det nu när man inte får spela. Jag reser i hela världen och hur jobbigt det än är, Stockholm kommer alltid att finnas kvar. Tenniskarriären har man bara en gång, man måste ta vara på den och njuta.

Robin Söderling. Arkivbild.
Robin Söderling. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!