Ymer slutar med tennis: "Oförglömliga minnen"

Avstängde tennisstjärnan Mikael Ymer avslutar karriären. Det meddelar han på X, tidigare Twitter. "Jag har beslutat att dra mig tillbaka från professionell tennis. Tack för alla oförglömliga minnen. Vilken resa det har varit", skriver 24-åringen.

Mikael Ymer avslutar karriären. Arkivbild.

Mikael Ymer avslutar karriären. Arkivbild.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Tennis2023-08-25 19:05

Mikael Ymer, som är Sveriges högst rankade tennisspelare, stängdes i juli av i 18 månader för att ha missat tre dopningskontroller – alltså till början av 2025.

Nu har han avslutat karriären.

”Hej alla. Jag har bestämt mig att sluta med professionell Tennis. Tack för alla fantastiska minnen. Vilken resa det har varit. Jag önskar alla mina före detta kolleger all lycka i sina tävlingar", skriver tennisstjärnan.

Spelade in 30 miljoner

Under sin karriär var Ymer som bäst 50:e på världsrankningen. Det var i april i år. Då blev Ymer förste svensk att nå topp 50 sedan Robin Söderling gjorde det 2012.

Enligt ATP-tourens webbplats spelade svensken in motsvarande cirka 30 miljoner kronor under karriären.

Ymer spelade grand slam-turneringen Wimbledon i somras och slog amerikanen Taylor Fritz, då nia på världsrankningen. Men i den tredje omgången tog det stopp.

Det har även stormat runt svensken de senaste åren. Utöver avstängningen har Ymer bland annat kritiserats på grund av att han nobbat tennisturneringen i Båstad två år i rad. I slutet av maj 2023 fick han även böter på motsvarande 430 000 kronor för att ha slagit sönder sitt racket mot domarstolen under en ATP-turnering .

"Logistisk teknikalitet"

Ymer stängdes av eftersom han missade tre dopningstester 2021, vilket bryter mot det Internationella tennisförbundets (ITF) antidopningsregler.

Efter att Ymer först frikänts av en jury med tre skiljedomare i juni 2022 överklagade ITF domen till Idrottens skiljedomstol (Cas). I skiljedomstolen togs beslutet att Ymer, som i det läget låg 51:a på världsrankningen, stängs av i 18 månader.

"Jag är 24 år gammal, i mitt livs form med min högsta rankning någonsin, och jag har blivit avstängd i 18 månader. Jag är inte avstängd för att ha skaffat mig en orättvis fördel mot andra tävlande, för att ha vanärat sporten eller för att ha skaffat mig en ekonomisk fördel, utan för en logistisk teknikalitet som jag inte hade någon rimlig chans att undvika", skrev Ymer på X då.

Fakta: Mikael Ymer

Född: September 1998, i Skara

Yrke: Tennisspelare

Meriter: Tog sig till final i Wimbledons juniortävling 2015. Debuterade 2015 i Stockholm Open som 17-åring och fick genom det en plats i Davis Cup-laget.

Tog sig in på topp-100 2019, och nådde sedan topp 50 i april 2023. Han blev den första svensken att ta sig in i topp 50 sedan Robin Söderling i maj 2012.

Aktuell: Stängdes i juli av i 18 månader för att ha missat tre dopningstester. Har nu valt att avsluta karriären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!