Ymers brandtal: "Sverige är mitt blod"

Vidare i Stockholm Open efter en mäktig vändning. Efteråt tog Mikael Ymer, 24, ton: –Folk vill vinkla det som att jag inte vill spela här hemma i Sverige, men tro mig när jag säger från hjärtat: Det finns inget som gör mig gladare än att komma hem och spela så här framför er, säger han.

Mikael Ymer jublar under matchen mot fransmannen Quentin Halys i Stockholm Open.

Mikael Ymer jublar under matchen mot fransmannen Quentin Halys i Stockholm Open.

Foto: Anders Wiklund/TT

Tennis2022-10-18 20:32

Exakt vad Ymer syftade på i sin segerintervju sade han inte, men inför Stockholm Open, hans första deltagande i turneringen på tre år, kom svensken med ett utspel.

"Alla vet att en svensk tävling utan mig är som att beställa en sallad på donken", skrev Ymer på Instagram enligt Aftonbladet.

Tidigare i somras tackade Ymer även nej till att spela Swedish Open i Båstad med motiveringen:

– Anledningen till varför jag inte spelar i Båstad är samma anledning till att Zlatan inte spelar i allsvenskan.

"Sverige är mitt land"

Väl på svensk tennismark igen, efter 2–1-segern mot fransmannen Quentin Halys, hyllade Ymer hemmapubliken.

– Folk vill vinkla det som att jag inte vill spela här hemma i Sverige. Ibland kommer det politik emellan, men tro mig när jag säger från hjärtat: Det finns inget som gör mig gladare än att komma hem och spela så här framför er, säger han i SVT:s sändning.

– Sverige är mitt land, jag är än i dag skriven i Sverige, jag kommer aldrig lämna det här landet. Sverige är mitt blod. Att komma hem så här och se så många vara här på en tisdagskväll fast ni har jobb i morgon... det värmer mitt hjärta och ger mig motivation till att fortsätta kämpa så länge jag kan.

Matchen i Kungliga tennishallen – framför kungligt besök – blev en rysare mellan Ymer, 79:a på världsrankningen, och Halys, 66:a.

Mäktig vändning

Fransosen kammade hem matchens första set med 7–5 och hade även 4–2 i andra set. Ymer var nere för räkning då – men den 24-årige svensken reste sig.

2–4-underläge vändes till 6–4 vilket innebar ett tredje och avgörande set.

Efter lite franska misstag och svensk briljans i tredje set var det 4–2 och klar fördel Ymer.

Den fördelen vaskade Ymer inte bort.

Svensken vann tredje set med 6–3, matchen med 2–1 och är vidare i turneringen.

Leo Borg utslagen

Efter Ymer var det dags för näste svensk att beträda hardcourten i Kungliga tennishallen: Leo Borg.

19-åringens wildcard uppgraderades, precis som i fjol, till en direktplats i huvudturneringen och precis som då ställdes svensken mot amerikanen Tommy Paul, som senare vann Stockholm Open, i den första omgången.

Borg, 577:a på världsrankningen, visade ingen som helst pardon mot 31-rankade Paul och skrällde hem första set med 7–5 framför en euforisk hemmapublik, pappa Björn inkluderad.

Borg hade sedan flera lägen att ta ledningen med 5–4 i andra set, i stället gjorde amerikanen det och vann setet med 6–4.

I tredje set gick luften ur Borg.

Paul spelade ut svensken, vann setet med 6–1, matchen med 2–1 och förstörde en svenskfest i nästa omgång. Hade Borg vunnit hade han fått möta Mikael Ymer, men nu blir det Paul som ställs mot Ymer i stället.

Prins Oscar, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och förre tennisspelaren Thomas Enqvist i publiken under matchen mellan Mikael Ymer och Quentin Halys i Stockholm Open.
Prins Oscar, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och förre tennisspelaren Thomas Enqvist i publiken under matchen mellan Mikael Ymer och Quentin Halys i Stockholm Open.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om