Det blev en dramatisk helg för Vimmerby Hockey – på flera sätt. Under fredagen, lördagen och söndagen växte frånvarolistan undan för undan. Till slut var det sex ordinarie spelare som tvingades stanna hemma från Skånetrippen på grund av skador och sjukdomar: Jakob Karlsson, Oskar Carlsson, Anton Carlsson, Jacob Isaksson, Pontus Näsén och Ludvig Jardeskog.

– Det var bara att gilla läget. I den här branschen gäller det improvisera ibland, säger Phil Horsky som ringde in juniorbackarna Hugo Petersson och Hugo Samuelsson.

Dessutom skolades Oliver Kempainen om till back.

"Mentalt framsteg"

Med tanke på förutsättningarna gjorde Vimmerby en bragdartad insats mot topplaget Kristianstad. Avgörandet kom drygt fyra minuter in i förlängningen – när Måns Carlsson kom fri från egen zon och elegant lyfte in 4–3-målet bakom den förre elitmålvakten Joel Gistedt.

Därmed är Vimmerby ny tabelltrea i Allettan, med tre omgångar kvar.

– Perfekt. Jag är jättenöjd med vår insats. Alla tog jobbet. Mentalt var det ett framsteg att vinna. Före matchen var jag tydlig mot killarna att jag inte ville ha något snack om att vi saknade en massa spelare. Jag ville inte ha några ursäkter, säger Horsky.

Men det började inte speciellt bra. Efter tolv minuters spel stod det 2–0 på resultattavlan. Så långt hade VH inget ordnat anfallsspel. Då – från egentligen ingenstans – reducerade Sebastian Åkesson till 2–1 efter 12:51. Det blev startskottet på några starka VH-minuter. Nyförvärvet Saku Salminen satte 2–2 efter 13:44. Den finländske ”supporterspelaren” fintade bort en hemmaback och skickade upp pucken i nättaket med ett rappt handledsskott. Ett riktigt klassmål.

– Salminen var okej mot Visby i fredags. Nu höjde han sig ett par nivåer, speciellt i den första perioden där han var kanonbra, säger Phil Horsky.

Det lovar gott inför fortsättningen?

– Ja, Salminen kommer bli bättre och bättre. Det är jag säker på. Han hade inte spelat match på cirka en månad när han kom till oss.

Mäktigt slagskott

Efter en mållös andraperiod, där Kristianstad var det bättre laget, väntade en dramatisk avslutning. Hemmalaget återtog ledningen efter 52:24. Då var frågan om VH skulle orka resa sig igen? Javisst. Och tacka Hampus Harlestam för det. Han fixade 3–3 på egen hand, genom att först bryta ett uppspel i mittzon och sedan skjuta ett mäktigt slagskott i mål.

I förlängningen blev det alltså Måns Carlsson som fixade bonuspoängen till Vimmerby.

Phil Horsky hyllade flera spelare efter matchen, inte minst juniorerna Hugo Petersson och Hugo Samuelsson.

– Det var självklart att ge dem chansen i det här läget. De har tränat med oss och kan systemet. Båda två tog för sig på ett mycket bra sätt. De ska vara stolta över sina insatser.

Även Sebastian Kauppila, Saku Salminen och Hampus Harlestam var duktiga.

– Överlag var det en krigarinsats. Utanför laget var det nog inte många som trodde att vi skulle fixa det här, säger Phil Horsky.

Hur går dina tankar inför fortsättningen?

– En realistisk målsättning är att vinna två av de tre sista matcherna i Allettan. Nu hoppas jag att Vimmerbyborna ställer upp och kommer till ishallen på onsdag när vi möter Troja. Vi behöver deras stöd. Jag hoppas på en fullsatt hall.

Kristianstads tränare Mikael Gath var besviken på presskonferensen:

– Insatsen var sådär, måste jag säga. Vi tappade mycket puck, som vi normalt sett inte gör. Det var brist i koncentrationen.

Trots förlusten har Kristianstad ett bra läge att knipa andraplatsen i Allettan. Därbakom är det flera lag som gör upp om tredjeplatsen. Just nu är Vimmerby Hockey i förarsätet.