Här är expertens tips: "Går inte att räkna bort honom"

En av Sveriges stora klassiker närmar sig med raska hovtramp. På söndag avgörs Elitloppet på Solvalla. Vår expert, Magnus Strömsten, har sin givna trio med favoriter. "Jag måste bara ha med Propulsion på den listan..."

Det blir en spännande upplaga av Elitloppet i år trots att det körs inför ett Solvalla utan publik.

Det blir en spännande upplaga av Elitloppet i år trots att det körs inför ett Solvalla utan publik.

Foto: Magnus Strömsten

Trav2020-05-27 07:30

För några veckor sedan skrev vi ett reportage om världsmästare Strömsten och hans stora kunskaper om travsport. Vi berörde även det kommande Elitloppet, stortävlingen som han bevakat på plats 23 år i rad. Nu bryts den traditionen.

Vi satte oss ner med Strömsten och han fick dela med sig av sina tankar och funderingar kring årets upplaga.

För det första... hur känns det egentligen att missa klassikern?

– Det är märkligt att inte vara på plats. Nu får jag testa hur det är att se loppet framför tv:n istället. Och jag kan tycka att Elitloppet är något man bör se, i varje fall en gång. Det är speciellt och jag kan likna det vid Vasaloppet.

16 hästar kommer till start, med två försökslopp och en final. De fyra första i heat 1 och heat 2 gör upp om slutsegern, sent söndag kväll.

– Det är vanlig V75-omgång innan, som avslutas med försöken. För mig och för många andra travintresserade kommer spelet i andra hand. När Elitloppet avgörs är det sportsliga nummer ett.

På tal om det sportsliga, så anser Magnus Strömsten att Elitloppet i år inte håller riktigt samma knivskarpa klass som det brukar.

– Nä, och det beror på coronapandemin. Det finns inga amerikanska hästar med i loppet och väldigt få franska. Det är fler svenska hästar än normalt, tio av 16. Sedan finns det italienska och finska inslag också som kommer till start.

Noterbart är att David Redén tränar tre av hästarna som kvalificerat sig.

Häromdagen lottades hästarna in i respektive försöksheat – och det i sig blev en aning speciellt.

– Ja, det kan man säga. Båda de toppseedade hästarna (Propulsion och Earl Simon) fick spår åtta.

Så här tippar Strömsten vilka fyra som tar sig vidare från heat 1:

1) Misle Hill i topp. Trots att han är oprövad i de här sammanhanget är han mitt förstaval. 2) Earl Simon. Trots utgångsläget tror jag att han går till final. 3) Disco Volante. Startsnabbast i fältet – och då är mycket vunnet. 4) Vivid Wise As. En av förhandsfavoriterna, men visst frågetecken då han galopperade i senaste starten.

Tips Heat 2:

1) Elian Web, med Jorma Kontio som kusk. Han är extremt gynnad av gå upp i tidig ledning och han har fått ett bra spår. Många tror på honom. Jag också. 2) Propulsion. Ett osäkert kort eftersom han inte startat sedan januari. 3) Attravesiamo. En fem-åring som vann derbyt i fjol. 4) Tae Kwon Deo. Ytterligare en fem-åring, som vann prestigefyllda Sprintmästaren 2019.

Finalen så...här har Magnus en trio han tror extra mycket på – och har störst segerchanser.

– Misle Hill och Elian Web har bra spår i sina försökslopp. Det ger en klar fördel att sluta eller tvåa och då få ett bra spår även i finalen. Det är dessutom bra hästar. Jag kan tycka att det är synd om Elian Web, som är en finsk häst. Vanligtvis är det massor av finländare som åker till Sverige och kollar på Elitloppet, men inte den här gången.

Tredjevalet är något klurigare, men till slut talade både hjärna och hjärta samma språk.

– Jag måste ha med Propulsion där. Det går inte att räkna bort honom helt enkelt. Vi vet att kapaciteten är hög och det måste finnas en bra anledning till varför Örjan Kihlström väljer Propulsion före någon annan häst. De senaste fyra åren har han slutat fyra, tvåa, tvåa och fyra i Elitloppet. Många hoppas att han därför går hela vägen i år – och det kan vara hans sista chans.

Magnus Strömsten har en trio som han tror extra mycket i det kommande Elitloppet.
Magnus Strömsten har en trio som han tror extra mycket i det kommande Elitloppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!