Oh la la – äntligen fick jag se Eiffeltornet!

Jag brukar säga att jag varit i Paris många gånger, men aldrig sett Eiffeltornet på nära håll. I fredags blev det av. I tunnelbanan på väg därifrån nåddes jag av nyheten att Jürgen Klopp kommer att lämna Liverpool. Det höll på att sluta med att jag missade tåget, men dråpslaget lindrades i alla fall av att jag bokstavligen fick möta våren i Paris på en uteservering.

Ett möte med våren i Paris i samband med Prix d'Amerique blev det för vår krönikör i helgen.

Ett möte med våren i Paris i samband med Prix d'Amerique blev det för vår krönikör i helgen.

Foto: Magnus Strömsten

Trav2024-01-31 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frankrike. Paris. Som jag har längtat. Bort från ett kyligt, halvtrist Sverige i januari till en skönare, mildare världsmetropol.

Och på allt detta, en tripp till travmeckat Vincennes. Underbart. Som travälskare har jag förstås varit där tidigare, men det är alltid lika roligt att vara tillbaka. Jag gjorde mitt första besök där 2008 och har sedan varit där minst vartannat år. Man kan säga att sista helgen i januari är helig i travsportens värld. Då avgörs världens största travlopp över längre distans. Prix d´Amerique.

Söndagens tävlingar med Prix d'Amerique som höjdpunkt är en folkfest utöver det vanliga. Uppemot 35 000 åskådare trängs på publikplats och under själva huvudloppet är det som regel svårt att följa dramatiken över den 2 700 meterna långa drabbningen där 18 hästar och kuskar slåss om de bästa positionerna.

Jag valde att ta plats på en upphöjd del av läktaren en timme innan loppet och lyckades få en bra vy över målgången och hela upploppet kantad av publikhavet som bakgrund.

Ur svensk synvinkel blev utgången av loppet så när på som optimal. Björn Goop lotsade fram superstoet Joviality till en tredjeplats. Att hon inte kunde utmana favoriten Idao De Tillard är inte mycket att säga om. Jublet från publiken på upploppet var öronbedövande och ni kan lita på att vinnande kusken Clementine Duvaldestin lät sig villigt dränkas i en mängd flaskor champagne.

Frankrike slog därmed Sverige på travbanan på ett betydligt ärligare och regelrätt vis än som var fallet i Handbolls-VM. Jag såg däremot inga fransmän bada i fontäner för att fira det guldet. Och på de franska sportsändningarna fick PSG:s tapp från 2–0 till 2–2 i toppmötet med Brest betydligt mer utrymme.

Min tripp till Paris som helhet blev en av de bästa. I vanliga fall brukar det vara underställ på i vinterkylan. Nu bjöd fredagen på ett möte med våren. Under en sen lunch på en uteservering i närheten av Notre Dame låg solen på så pass att det blev kortärmeväder.

Det värmde gott då den tråkiga nyheten om att Jürgen Klopp lämnar Liverpool efter säsongens slut mottagits.

Nu återstår bara att lösa en resa till Anfield i vår för att ta farväl. Hoppas på bra väder då också.