Stjärntränare döms i Propulsion-skandalen

Svensk travsports disciplin och ansvarsnämnd, Stad, dömer Daniel Redén för ha brustit i sitt strikta tränaransvar när han startade stjärnhästen Propulsion. Elitloppsvinnaren visade sig senare vara nervsnittad. –Jag tycker att det är ett balanserat beslut under svåra omständigheter, säger Svensk travsports vd, Maria Croon.

Tränaren Daniel Redén med Propulsion efter Elitloppsseger 2020. Arkivbild.

Tränaren Daniel Redén med Propulsion efter Elitloppsseger 2020. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Trav2021-09-24 15:12

Stad anser att ingreppet som gjorts på hästen Propulsion ska likställas med nervsnittning, något som inte är tillåtet i Sverige. Men Daniel Redén slipper böter.

– Nämnden ansåg i detta fall att tränaren inte hade kännedom om ingreppet men att tränaren har brutit mot reglerna då han tävlat med en häst som inte varit startberättigad på grund av nervsnittning, säger Maria Croon till TT.

Beslutet att ändå döma Redén är grundat på att nämnden anser att han brustit i sitt strikta tränaransvar.

– Tränaren har ett ansvar att se till att hästen är i tävlingsmässigt skick, säger Croon.

Propulsion avslöjades vara nervsnittad efter segern i Elitloppet 2020 och stoppades från att tävla vidare. Tränaren Daniel Redén har hävdat att hästen inte alls varit nervsnittad, utan att ett annat ingrepp gjorts där känselbortfallet bara är temporärt.

– Vi menar att det här är en helt annan form av ingrepp som inte är jämförbart med hur begreppet nervsnittning är beskrivet i den svenska veterinärmedicinska doktrinen. Medan nervsnittning görs för att uppnå ett permanent känslobortfall är det här ett ingrepp som görs i USA och smärtavlastar tillfälligt. Veterinären intygar att ingreppet bara varar en tid, sade Daniel Redéns advokat, Jesper Arvenberg till DN inför domen.

Svensk Travsport har dock hållit fast vid att ingrepp på Propulsion är likvärdigt med nervsnittning och begärt tillbaka de 26 miljoner kronor i prispengar som hästen sprungit in. Nu går alltså Stad på samma linje och pengarna ska betalas tillbaka.

– Utifrån att hästen tävlat otillåtet betalade vi ut prissummor till de berättigade vinnarna och krävde tillbaka dem av Stallzet (där Redén är tränare reds. anm). De fick anstånd tills den här nämnden hade prövat ärendet och nu förväntar vi oss att de betalar tillbaka dem, säger Maria Croon.

Redén har 14 dagar på sig att överklaga beslutet till Svensk travsports överdomstol. Propulsion-skandalen har skakat om Svensk travsport.

– Det har varit tungt för hela travsporten. Jag tror att alla känner en lättnad i att båda sidor har fått lägga fram sin syn och att en oberoende instans har tittat på det. Jag tycker att det är ett balanserat beslut under svåra omständigheter.

Fakta: Turerna kring Propulsion

2020

+ 31 maj vinner Propulsion Elitloppet

+ 3 juni får Propulsion startförbund och Svensk Travsport inleder en intern och extern utredning av hästen och tränare Daniel Redén.

+ 7 juli få Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen sparken mitt under pågående utredning.

+ 29 oktober presenterar Svensk Travsport sin utredning och slår fast att Propulsion nervsnittats i USA 2015. Alla hästens resultat i Sverige stryks. Dessutom ska prispengar till ett värde av 26,3 miljoner kronor återbetalas.

2021

+ I augusti inleder Svensk travsports disciplin och ansvarsnämnd förhandlingar där Daniel Redén anklagas för oaktsamhet och för att ha brutit i sitt strikta tränaransvar.

+ 24 september: Stad meddelar sitt beslut att döma Daniel Redén men han slipper böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!