Pärs drottning starkast i storlopp

Ryssebo La Raine infriade tränaren Pär Tholes förväntningar och vann stodivisionen i Kalmar på söndagen med 100 000 kronor i förstapris.

Ryssebo La Reine med Kaj Widell i sulkyn vann stodivisionen på Kalmartravet på söndagen.

Ryssebo La Reine med Kaj Widell i sulkyn vann stodivisionen på Kalmartravet på söndagen.

Foto: Magnus Strömsten

Travsport2018-06-24 17:50

Pär Thole driver tillsammans med sambon Ann-Christin ett litet travstall med två hästar på gården Ryssebo utanför Mariannelund. Stoet Ryssebo La Reine föddes för fem år sedan och är efter fina stoet Ulla Gulla som man fick låna av Nyvallakollegan Christer Jonsson.

– Vi ville ha en avkomma efter Kiss Francis som vi haft fina hästar efter tidigare, säger Pär Thole som tidigt märkte att hästen var något utöver det vanliga.

– Det är en stor och bestämd dam som visade talang tidigt, men hon behövde tid på sig. Jag väntade med att starta till hösten ifjol. Då vann hon tvåa lopp och var tvåa i det tredje. Årsdebuten slutade också med vinst och då hade jag start i stodivisionen i sikte, sa Pär Thole.

Lite grus i maskineriet blev det dock på vägen. Hästen ströks i två tilltänkta starter i maj. En gång blev hon utkörd för två omstarter och den andra för kraftig brunst.

– Hon hann få ett lopp i kroppen som tapper tvåa i Vaggeryd senast. Med den genomköraren kände jag att formen var där. Dessutom lättades hästen från järnskor till aluminiumskor för att bli lite snabbare.

I söndagens lopp lotsade kusken Kaj Widell hästen säkert trots snäva spår fyra i volten. Sedan klev ekipaget fram utvändigt om ledaren och redan 500 meter från mål var saken klar. Ryssebo La Reine brisade undan upploppet ned och tog hem förstapriset på 100 000 kronor på nya rekordet 1.14,8 2 140 volt.

– En underbar känsla att hästen infriade målet jag satte upp för länge sedan, sa Pär Thole.

Ryssebo La Reine hamnade utvändigt om ledaren i loppet, men det bekom henne inte alls.
Ryssebo La Reine hamnade utvändigt om ledaren i loppet, men det bekom henne inte alls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!