Norskt triathlonguld efter startkaos

Det var dramatiskt när triathleten Kristian Blummenfelt ordnade Norges första OS-guld i Tokyo. Loppet fick startas om sedan en funktionärsbåt hindrat klungan. –Det här är ett lopp som jag har tänkt på i tio år, säger han till norska Discovery.

Norges Kristian Blummenfelt tog OS-guld i triathlon.

Norges Kristian Blummenfelt tog OS-guld i triathlon.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Triathlon2021-07-26 01:37

– I går fick jag en påminnelse på Facebook om ett minne från nio år sedan om att målet var OS-guld. När vi nu klarat att ta hem det känns det extremt skönt, säger Blummenfelt efter den historiska vinsten.

Det var Norges första OS-guld sedan handbollsdamerna vann i London 2012. Och det första nordiska guldet i Tokyo.

Det var först på den sista sträckan, löpning, som Blummenfelt tillsammans med några få andra triatleter lyckades bryta sig loss från en klunga på nära 40 man. Norrmannens sluttid blev 1 timma 45 minuter och 4 sekunder.

Elva sekunder efter honom kom britten Alex Yee i mål och tredjeplatsen knep Nya Zeelands Hayden Wilde.

Loppet fick en kaotisk start.

56 triatleter stod uppradade för den inledande simsträckan på 1 500 meter. Men när startskottet gick var det bara omkring hälften av dem som dök i, medan resten frågande stod kvar på bryggan.

Anledningen: En funktionärsbåt var i vägen.

Ett antal småbåtar och vattenskotrar satte i väg för att försöka stoppa klungan i vattnet. Och först efter omkring 200 meters simning fick man stopp på täten som i maklig takt kunde ta sig tillbaka till starten – efter en lite väl ansträngande och ofrivillig extrauppvärmning.

Omkring 10 minuter senare kunde starten genomföras på nytt. Den här gången utan dramatik.

Det är ännu inte känt om felstarten berodde på att det var funktionärsbåten som befann sig på fel plats eller om startskottet gick för tidigt.

Start nummer två av männens triathlon i Tokyo.
Start nummer två av männens triathlon i Tokyo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om