TV: Nu händer det grejer i RP

Det händer saker i RP. Ny damtränare har presenterats och herrlaget är mitt inne i ett spännande "ångestkval". Sportchefen Patrik Olsson talar ut i veckans Sportsnack.

16 april 2019 07:00

Planen är att bygga vidare uppåt med båda representationslagen och att utveckla juniorverksamheten som ska vara en brygga mellan en bra ungdomsverksamhet och A-lagen.

– Fem av sex av våra USM-lag gick till steg fyra, men inget gick till steg fem. Vi behöver utveckla oss i vår utbildning, från 16-årsåldern upp till seniorhandbollen. Vi behöver utveckla våra tränare och våra ungdomar för att ta steget. Värvningar kan vi göra utifrån, men basen ska vara egna spelare, säger Patrik Olsson.

RP:s herrar är nu i ropet i kvalet mot Ankaret från Skåne. Det står 1–1 i matcher efter hemmasegern på söndagen och det spelas en avgörande match i Linköping på torsdag, som också direktsänds på Öst medias sajter och startar klockan 19.

RP tvingas därför jobba med två scenarion, ett för allsvenskan och ett för ettan.

Frågan är hur RP, som siktade på kval åt andra hållet, har kunnat hamna i en bottenstrid.

– Det är många faktorer. Skador, spelare som slutat, och vi har inte fått ihop laget. Vi var bra i höstas, men sen fick vi en tuff period och den har fortsatt. Bara en seger i serien under våren håller inte. Det är mot de sämre lagen som det gått fel, bättre resultat där och vi varit lika bra som i fjol.

Borde ni inte ha värvat in fler spelare?

– Jo, det hade vi velat. Då gäller det att hitta rätt spelare till rätt pris. Vi har kollat efter spelare och pratat med några spelare, men det har inte gått att lösa. Vi visste ju inte att vi skulle få avhopp.

Patrik Olsson menar att Linköping är en isolerad elithandbollsstad med inga närliggande lag på samma nivå. I Skåne och Göteborg menar han att det är lättare att hitta spelare.

– Där kan det pendlas och då behöver man inte flytta på en spelare, vilket kostar. Men visst, jag håller med om att vi behöver fler spelare i truppen till nästa säsong. Samtidigt har våra yngre spelare fått chansen, säger sportchefen.

Tränaren Magnus Oscarsson Söder har kontrakt även nästa säsong och RP:s förhoppning är att han ska stanna sitt andra kontraktsår, oavsett vilken serie RP spelar i.

I spelartruppen är det klart att linjekrigaren Martin Karlsson slutar och nyckelspelare som målvakten Samuel Johannesson och spelfördelaren David Näsman har kontrakt som går ut.

– Samuel vet vi är intressant för lag högre upp, säger Patrik Olsson.

RP:s mål är att behålla truppen så intakt som möjligt, krydda med ett par nyförvärv utifrån och sedan jobba för att de yngre spelarna kan ta ett steg till.

Sportsnack är en videoserie som kan ses på corren.se och mvt.se och intervjun handlar också om damlaget, nye damtränaren Ludvig Carlsén från Vadstena, hallfrågan och om Patrik Olssons egen karriär där han spelade A-landskamp i Linköping och även blev dansk mästare med Kolding.

– Jag hoppas att vi kan få i gång ett utbyte med Danmark, säger RP-sportchefen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa