Förbundstoppar anklagas efter utredning

Skandalerna avlöser varandra i det internationella tyngdlyftningsförbundet. Nu åtalas före detta och nutida toppar inom tyngdlyftningen för inblandning i den storskaliga dopningsverksamhet som kastat skugga över sporten.

Tamás Aján. Arkivbild.

Tamás Aján. Arkivbild.

Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Tyngdlyftning2021-06-24 12:01

Det internationella tyngdlyftningsförbundets (IWF) före detta ordförande, Tamás Aján, anklagas för medhjälp och manipulering i den dopningshärva som skakat internationell tyngdlyftning. Även den nuvarande vice ordföranden, Nicu Vlad, åtalas för samma sak och det europeiska förbundets ordförande, Turk Hassan Akkus, åtalas för manipulering meddelar den oberoende antidopningsorganisationen ITA.

ITA skriver i sin rapport att "utredningen hindrades av IWF:s tidigare passivitet, som ledde till att 29 ostraffade dopningsbrott blir omöjliga att väcka åtal kring på grund av preskriptionstiden och/eller förstörandet av bevis."

"Anledningarna till att dessa fall inte har behandlats varierade. Det var allt från administrativa missar, dålig journalföring, kaotiska organisatoriska processer och behörighetsfel till likgiltighet, fullständig oaktsamhet, medverkan eller - i värsta fall - uppenbar och avsiktligt nedtystande."

IWF menar att problemen tillhör det förgångna och att man nu är helt engagerade i att sanktionera både forna och nuvarande tjänstemän.

Fakta: Tyngdlyftningsskandalen

I 44 år styrde ungraren Tamás Aján det Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) med järnhand, först som generalsekreterare och sedan som ordförande.

Det tyska tv-bolaget ARD avslöjade i början av 2020 oegentligheterna som ledde till att Aján senare avgick. Samtidigt fick den kanadensiske juristen Richard McLaren, känd för att ha avslöjat den stora ryska dopningsskandalen, i uppgift att göra en oberoende utredning.

I juni förra året presenterades utredningen som visade att Aján köpt röster för att han och hans allierade skulle bli omvalda, att 40 positiva dopningsprov dolts av IWF och att det under Ajáns tid i förbundet saknats täckning för nästan 100 miljoner kronor.

Den tidigare tillförordnade ordföranden Ursula Papandrea, som försökt att städa upp efter Aján, avsattes i höstas och sade då att förbundet bland annat försökt att förhindra hennes reformer och stoppat oberoende specialister.

Internationella olympiska kommittén har tidigare sagt att tyngdlyftningen är nära att uteslutas från OS-programmet i Paris 2024 för att reformeringen går för långsamt. Flera tyngdlyftningsnationer är bannlysta från Tokyo-OS eller har fått sin kvot av aktiva nedskuren på grund av dopning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!