Förbundstoppar stängs av på livstid

Támas Aján, tidigare ordförande för internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) och tidigare medlem i internationella olympiska kommittén (IOK) samt medlem i antidopningsorganisationen Wada, döms för medhjälp och manipulering i den dopningshärva som skakat internationell tyngdlyftning.

Tamás Aján. Arkivbild.

Tamás Aján. Arkivbild.

Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Tyngdlyftning2022-06-16 12:22

Nicu Vlad, tidigare vice ordförande för IWF och tidigare huvudtränare före det rumänska tyngdlyftningslandslaget, döms för medhjälp.

Båda stängs nu av på livstid, meddelar idrottens skiljedomstol, Cas, i ett pressmeddelande.

Fakta: Tyngdlyftningsskandalen

I 44 år styrde ungraren Tamás Aján det Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF) med järnhand, först som generalsekreterare och sedan som ordförande.

Det tyska tv-bolaget ARD avslöjade i början av 2020 oegentligheterna som ledde till att Aján senare avgick. Samtidigt fick den kanadensiske juristen Richard McLaren, känd för att ha avslöjat den stora ryska dopningsskandalen, i uppgift att göra en oberoende utredning.

I juni 2020 presenterades utredningen som visade att Aján köpt röster för att han och hans allierade skulle bli omvalda, att 40 positiva dopningsprov dolts av IWF och att det under Ajáns tid i förbundet saknats täckning för nästan 100 miljoner kronor.

Den tidigare tillförordnade ordföranden Ursula Papandrea, som försökt att städa upp efter Aján, avsattes hösten 2020 och sade då att förbundet bland annat försökt att förhindra hennes reformer och stoppat oberoende specialister.

Internationella olympiska kommittén har tidigare sagt att tyngdlyftningen är nära att uteslutas från OS-programmet i Paris 2024 för att reformeringen går för långsamt. Flera tyngdlyftningsnationer var bannlysta från Tokyo-OS eller fick sin kvot av aktiva nedskuren på grund av dopning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!