Dyrköpt seger för Rissanen: "Betalar gärna det priset"

Innan mötet med Rögle visste inte Jaakko Rissanen hur det känns att tappa en tand på hockeyplanen. Det gör Linköpings finländske center nu – han blev nämligen av med tre stycken på en gång. –Ärligt talat är jag inte sugen på att gå till tandläkaren, men det får det vara värt, skrattar han efter 5–3 och fjärde raka segern.

Jaakko Rissanen, till vänster, och Broc Little hamnade båda i målprotokollet när Linköping besegrade serieledande Rögle med 5–3.

Jaakko Rissanen, till vänster, och Broc Little hamnade båda i målprotokollet när Linköping besegrade serieledande Rögle med 5–3.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Utrikes2021-03-11 20:33

Jaakko Rissanen vet vad som står på programmet under fredagen.

Då väntar ett besök hos tandläkaren.

Gluggen i den nedersta tandraden syntes tydligt – där tre tänder saknades efter det viktiga hemmamötet mot Rögle.

– Jag har inte tappat någon tand under hela hockeykarriären tidigare, nu blev det flera samtidigt. Men jag betalar gärna det priset för lagets skull, även om jag inte är så överdrivet förtjust i att gå till tandläkaren, erkänner den 31-årige centern som svarade för två mål och en assist.

Undrade vad burväktaren sysslade med

Han styrde in det viktiga ledningsmålet fram till 1–0 i första perioden, lyfte läckert in en backhand till 4–0 i andra perioden och assisterade snyggt till Jarno Kärkis definitivt avgörande 5–2 i sista perioden.

– Kul att vara med och bidra med en del poäng. Vid det andra målet vet jag inte riktigt vad målvakten höll på med. Jag höll i pucken efter en retur och fick plötsligt öppen bur, ler Rissanen, som nu är uppe i totalt 21 poäng.

Betalade priset för fjärde raka fullpoängaren var det fler som gjorde i Linköping – då man kämpade frenetiskt och utespelarna täckte inte mindre än 23 skott.

– Vi siktar på att täcka 15 skott i varje match så 23 är riktigt bra. Det tyder på offervilja, en stark lagkaraktär och att vi ligger rätt i banan. Sedan har vi en lagkapten i Jonas Junland som verkligen ledde laget med att själv täcka nio skott, framhåller tränaren Daniel Eriksson.

Rejält uppsving

Så sent som för ett par veckor sedan var LHC jumbo med stor risk att hamna i ett kval om sin fortsatta existens i SHL.

Den risken finns fortfarande – men med fyra segrar i följd har östgötarna klättrat upp till elfte plats och närmat sig lagen över slutspelsstrecket rejält. I den haltande tabellen är exempelvis nian Djurgården bara tre poäng före med samma antal spelade matcher.

– Det är klart att det vore jättekul om vi går till slutspel och är förstås något vi ska kämpa för så länge chansen finns. Men med tanke på den tunga och minst sagt märkliga säsongen är det allra viktigaste att vi säkrar kontraktet utan att behöva kvala, betonar Jaakko Rissanen.

"All in"

Linköping har varit extremt skadedrabbat hela säsongen – men i takt med att spelarna börjat komma tillbaka har laget fått en helt annan stabilitet och jämnhet.

– En som betytt mycket med sitt lugn är målvakten David Rautio. Sedan klubben värvade honom har han gett oss chansen att vinna varje match, säger Rissanen.

Serieledaren Rögle låg under med 0–4 i andra perioden och var inte alls att känna igen.

– Vi agerade inte lika desperat som Linköping, för deras del betydde matchen otroligt mycket och de gick verkligen all in, suckade tränaren Cam Abbott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om