Hockeyskandalen: Åklagaren yrkar på böter

Den tidigare medarbetaren på Svenska ishockeyförbundet ofredade en kvinna sexuellt och bör dömas till 100 dagsböter, anser åklagaren. Mannen själv förnekar brott, och enligt hans advokat rör det sig om ett missförstånd. Om drygt en vecka meddelas domen.

Huvudförhandlingen i Södertörns tingsrätt inleds klockan 13 på onsdagen. Arkivbild.

Huvudförhandlingen i Södertörns tingsrätt inleds klockan 13 på onsdagen. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Utrikes2020-10-21 05:15

Händelsen som allt handlar om inträffade i början av februari i år.

Enligt åtalet ofredande mannen, då medarbetare på Svenska ishockeyförbundet , en kvinna sexuellt genom att hålla sina armar om kvinnans överkropp, "låsa" hennes ben med sina ben, och jucka mot hennes kropp.

Mannen har erkänt att han hade fysisk kontakt med kvinnan, men genomgående förnekat att han begått något brott.

Högt bötesstraff

Under onsdagen hölls huvudförhandling i målet i Södertörns tingsrätt, där det beslutades om stängda dörrar för allmänheten.

Åklagaren hade åberopat två vittnen till huvudförhandlingen, däribland en kvinna som blev vittne till händelsen, samt ett sms från samma kvinna till målsägaren, som bevis. I sms:et har vittnet uttryckt ilska över mannens agerande mot kvinnan.

– Jag yrkade på att han skulle dömas för sexuellt ofredande, och jag anser att det är förtjänt ett bötesstraff om 100 dagsböter, säger åklagare Johnny Järlefelt efter att huvudförhandlingen avslutats sent på onsdag eftermiddag.

– Böter är närmast praxis vid den här typen av brott. 100 dagsböter är ett förhållandevis högt bötesstraff, säger han.

Ett missförstånd

Mannens advokat Kerstin Koorti menar dock att åklagarens bevisning är svag.

– Det är en situation där den misstänkte berättar en sak och målsägaren en sak, då krävs stödbevisning. Det räcker inte med en trovärdig berättelse, i undantagsfall kan man bortse från brist i stödbevisning, men detta är inte ett sådant fall, säger hon.

– Den stödbevisning som åklagaren har här, med vittnena, den är inte tillräckligt robust för en fällande dom.

TT: Vad är det du och din klient menar har hänt?

– Ett missförstånd.

TT: Kan du utveckla?

– Nej, inte just nu, säger Kerstin Koorti.

Södertörns tingsrätt meddelar sin dom i målet på torsdag 29 oktober klockan 11.

Mannen valde att lämna sitt uppdrag på förbundet en tid innan misstankarna mot honom blev kända, men målet mot honom är bara en av flera händelser som bidragit till ett stormigt år för förbundet.

Stormigt år

Det hela inleddes i augusti förra året då Damkronorna gick ut i strejk för att få ersättning för förlorad arbetsinkomst i samband med landslagsuppdrag. I mars i år avslöjade sedan SVT att den polisutredning som nu lett till åtal hade inletts.

Kort därpå blev en medarbetare på förbundet av med jobbet, formellt på grund av arbetsbrist, men TT erfar att medarbetaren ska ha legat bakom den polisanmälan som gjordes om sexuellt ofredande. Flera tunga hockeyprofiler har skrivit öppna brev för att protestera mot behandlingen av medarbetaren.

Sedan följde uppgifter om könsdiskriminerande lönesättning och motsättningar mellan ledning och fack på hockeyförbundet, och det hela kulminerade när generalsekreteraren Tommy Boustedt valde att lämna sitt uppdrag efter sex år på posten.

“Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen”, sade han då i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!