Norsk trippel på pallen – Burman bäste svensk

Skidornas egen Aleksandr den store gick in i den berömda väggen. Med Bolsjunov ute ur leken klev norrmännen fram och lade beslag på prispallen. VM-medaljörerna på 15 km fri stil: Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger och Harald Østberg Amundsen.

Hans Christer Holund, världsmästare på 15 km, fri stil.

Hans Christer Holund, världsmästare på 15 km, fri stil.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Utrikes2021-03-03 14:21

Aleksandr Bolsjunov tog VM-guldet i skiathlon och var storfavorit till ännu ett i Oberstdorf – inte minst med tanke på att ryssen kom till mästerskapet med sju raka segrar på distansen i världscupen.

Det såg också ut som om han skulle lägga beslag på karriärens andra VM-triumf.

Kroknade rejält

Men det tunga, mjuka underlaget tog ordentligt på ryssens krafter och han kroknade kilometer för kilometer under den sista delen av de 15 kilometerna.

Så pass att han sensationellt blev utan medalj och fick se sig slagen av tre norrmän.

I den interna norska kampen var Harald Østberg Amundsen otursgubben. En rejäl vurpa kostade mycket tid – och förmodligen en betydligt ädlare medalj. Efteråt var 22-åringen ändå mycket lycklig över att ha bärgat ett brons i karriärens första VM-lopp.

– Det är väldigt svårt att beskriva det här. Det är både lättnad och glädje. Jag blev väldigt sur på mig själv när jag gick omkull. Jag tänkte att jag skulle se till att hålla mig på fötterna, och då hände det som inte ska hända. Men jag tog mig upp snabbt, så det blev inte så illa till slut, säger Østberg Amundsen.

Hans Christer Holund vann klart, drygt 20 sekunder före Simen Hegstad Krüger, vars försprång till Østberg Amundsen var drygt 15 sekunder.

Svenskarna?

Jens Burman kom åtta, hans bästa VM-placering, och William Poromaa slutade nia.

– Jag tycker det är jättebra, de är verkligen med. Det är kul att de är med och kämpar mot de allra bästa. Det är väldigt positivt och bra inför stafetten, säger landslagschefen Anders Byström till SVT.

"Verkar ju passa mig"

Burman, om sin åttondeplats:

– Det var tufft före, men det verkar ju passa mig. Lite gladare miner är det i dag och så får vi sikta på högre placeringar i stafetten och på femmilen.

TT: Tidsmässigt är det bara drygt 20 sekunder till prispallen. Vad säger du om det?

– Det är väldigt tätt, ja ... vad ska man säga? Slår man ut det per kilometer är det ungefär 1,5 sekunder. Men man ska göra det också. Det visar att det är små steg man måste ta för att vara där uppe.

– Plötsligt är man på pallen och det är så man måste se på det, tänka så. Rätt vad det är så kanske vi är där i toppen, säger Jens Burman.

VM-debutanten och förstaårssenioren William Poromaa har nu två topp 10-placeringar i Oberstdorf.

TT: Vad säger du om din start?

– Det är väldigt stabilt. I början av säsongen visste jag inte ens om jag skulle få åka här. Nu är jag här och har tagit två topp 10-placeringar på två tävlingar så det känns väldigt bra, säger Poromaa.

Karl-Johan Westberg kom 37:a och Björn Sandström 38:a, båda nära tre minuter efter vinnande Holund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!