VM-spelaren: "Bojkotta landslaget"

Den nigerianske landslagsmittfältaren John Ogu uppmanar sina lagkamrater att bojkotta nästa landslagssamling på grund av oroligheterna i landet. –Vi vill att polisbrutaliteten, Sars och dödandet slutar, säger han.

Landslagsmittfältaren John Ogu uppmanar sina lagkamrater att bojkotta Nigerias landslag. Arkivbild.

Landslagsmittfältaren John Ogu uppmanar sina lagkamrater att bojkotta Nigerias landslag. Arkivbild.

Foto: Sergey Pivovarov/AP/TT

Utrikes2020-10-23 10:20

Våldsamma protester mot specialstyrkan Special Anti-Robbery Squad (Sars) - som anklagas för tortyr, misshandel och mord - har blossat upp under hösten, framför allt i huvudstaden Lagos.

– Vad är poängen med att representera sitt landslag om detta är vad politikerna, människorna vi representerar, kan göra mot oss?, säger Ogu till BBC.

– Vi vill att polisbrutaliteten, Sars och dödandet slutar. Vi vill ha bra lagar, jobbmöjligheter och en bra regering.

Ogu, som just nu är klubblös, har spelat 26 landskamper för Nigeria och var med i VM-truppen 2018. Han vittnar om hemska scener i huvudstaden Lagos.

– Det är brutalt i Lagos just nu. Banker, bilar, polisstationer - allt brinner. Det är farligt att gå ut. Landet är i spillror, säger Ogu.

Nigerias nästa landskamp är ett dubbelmöte mot Sierra Leone i mitten av november.

– Om vi bojkottar dessa matcher är jag säker på att det skickar ett budskap till regeringen. Om detta fortsätter i november kommer vi inte att spela, säger Ogu.

Fakta: End Sars

Sars, eller Special Anti-Robbery Squad, är en specialstyrka inom den nigerianska polisen. Protesterna mot polisstyrkan, som anklagas för att ha torterat, misshandlat och mördat nigerianska medborgare, började redan 2017. Under hösten av protesterna tagit fart igen, och antalet döda har stigit enligt Amnesty International.

Demonstranterna vill att polisen ska ta bort specialstyrkan. Sars bildades 1992, och har mellan januari 2017 och maj 2020 mördat 82 nigerianska medborgare, detta enligt Amnesty International.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!